Главният прокурор Иван Гешев разменял съобщения с пиарката на ГЕРБ и съветник в политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова "от въпитание".

Това става ясно от постановление за отказ от образуване на наказателно производство, подписано от прокурор Венцислав Фернандов по т.нар. казус "с Pi ar Sevi Boiko". 

Става въпрос за заснетия чат между Гешев и Арнаудова по време на заседание на комисията по правни въпроси в миналия парламент, като преписката бе образувана по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, след като въпросният чат стана публично достояние. От БОЕЦ изискаха проверка за нарушаване или превишаване на служебни задължения с цел да се набави за другиго облага чрез избавяне от наказателно преследване. В случая се визира проверката срещу Арнаудова и съпругът й за скъп имот в Бистрица (оказва се - прекратена миналия месец).

Според заключенията на Франтишек няма данни за образуване на досъдебно производство за този чат, защото срещу съветничката в ГЕРБ няма никакви данни за преписки, няма разследвания и пр. Потенциален престъпник (или престъпници) в случая обаче има - този (или тези), заснел и оповестил личния чат между двамата.

Прокурорското постановление за отказ от образуване на наказателно производство е с дата 27 септември, като на 29 октомври от БОЕЦ са го получи, а два дни по-късно - и публикували на сайта си. За него днес разказа в. "Сега", като медията отбелязва скорострелното произнасяне на Фердинандов  - само за 13 дни и припомня, че от 25 октомври той вече е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен. 

Разказ по преразказ

От самото постановление разбираме, че след сезирането от БОЕЦ наблюдаващият прокурор е започнал лична проверка. От Гешев е снето обяснение.

И следва разказ (по-точно преразказ), който започва с това с чий указ и кога "г-н Иван Стоименов Гешев е назначен за главен прокурор на Република България" - което идва да обоснове присъствието му в комисията по правни въпроси в миналия парламент - когато се гледаха изменения в Закона за съдебната власт и в т.нар. закон за бюрото по защита.

Та, на това заседание присъствали много хора, излъчвало се онлайн. "Имало множество изказвания на членовете на комисията, в началото по процедурни въпроси, после по същество - обстоятелство, което наложило Главния прокурор и останалите поканени лица да изчакват удобен момент, в който да вземат думата и да изразят своята позиция по обсъжданите законодателни промени" - разказват за дебненето от обвинението, базирайки се на снетите от Гешев обяснения.

После разбираме, че докато течал дебатът Гешев бил търсен неколкократно на мобилния си телефон от различни длъжностни лица от прокуратурата, но:

"Предвид ангажираност в дебата, той отговарял на обажданията с кратко съобщение, чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон.

Наред с другите обаждания в хода на дебата г-н Иван Гешев получил текстови съобщения и от лицето Севделина Арнаудова от гр. София, за което същия знае, че се занимавала с публична комуникация към МС до 16.04.2021 г.

По тази причина и лицето било записано в телефонния му указател по начин такъв, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава (Pi ar Sevi Boiko 2). С първото съобщение Арнаудова посочвала името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ Ал. Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не било удобно да комуникира, от възпитание г-н Иван Гешев отговорил лаконично на съобщението със символ т.нар. емотикон."

Тук обаче не става ясно кой, как и за какво е започнал разговора, който явно "от възпитание" не се изчерпва само с единия емотикон от Гешев - съдейки по публикуваните снимки.

КОЙ засне чата

По-нататък се разказва как въпросният "чат" е заснет "с техническо средство, най-вероятно фотоапарат от неизветсно лице, присъствало в залата", след което разпространен и така е станал достояние на Георги Георгиев от БОЕЦ. Което пък му дало основание да сезира обвинението освен за това, че счита размяната на съобщенията за недопустима от етична гледна точка, но и че поражда съмнения за престъпления от общ характер.

Последното пък наложило проверяващите да изготвят официална справка за лицето Арнаудова - за висящи преписки и дела, каквито не били открити. По този повод самият Гешев обяснил, че я познава само в служебно качество, че не са му известни разследвания или проверки по неин адрес и т.н.

"Потвърждава получаването на кратко съобщение на мобилния си телефон от нея, като обяснява, че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, клоито му звънят или пишат".

А заключението след "внимателния и задълбочен анализ на всички материали по преписката" е, че "не са налице условията за образуване на досъдебно производство".

"Събраните в хода на проверката данни категорично сочат, че няма извършено нарушение от страна на главния прокурор".

Но с това разказът не се изчерпва, защото "с действията си лицата, заснели и публично оповестили комуникацията между г-н Иван Гешев и г-жа Севделина Арнаудова, реално са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин и по-конкретно конституционно гарантираната неприкосновеност на личната кореспонденция и комуникация".

А после се препраща и към текст от Наказателния кодекс- чл. 171, който криминализира нарушаването на неприкосновеността на кореспонденцията, като обявява за престъпление незаконното отваряне на писмо, телеграма и т.н., включително и когато става въпрос за изпратено по електронен път съобщение. ("Който противозаконно придобие, съхранява, разкрие или разпространи данни, каквито се събират, обработват, съхраняват или използват съгласно Закона за електронните съобщения, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация. Когато деянието по ал. 1 е извършено с користна цел, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години).

Но пък в случая Специализираната прокуратура не е компетентна да извтрши тази проверка, "поради което горното се отбелязва единствено с оглед пълнотата на настоящата аргументация". Обаче вече е известно, че с това се зае Софийската районна прокуратура.