Държавните служители в администрациите на службите за сигурност да бъдат сложени под общ знаменател, получавайки еднакви добавки към заплатите си без значение в коя точно служба работят е тема, която тепърва ще бъде дискутирана в държавата. Става въпрос за поне 70 000 души в НРС, ДАНС, НСО, МВР, Министерство на отбраната и др. 

Идеята е на новото ръководство на вътрешното ведомство и цели да се намали неравенството в чиновническия апарат в тези специализирани администрации, включително и тези, които работят по и военни закони. В момента държавните служители в сектор "Сигурност" взимат различни добавки към заплатите си в зависимост от местоработата си. Това важи за цялата администрация.

"Крайно време е държавната служба в цялата система за сигурност да е еднаква, заплатата да се изчислява по един и същи коефициент", коментира вътрешният министър Веселин Вучков, който наскоро лансира и друга идея - 1/3 от администрацията да сложи униформа и да слезе при хората. 

На организираната днес в парламента дискусия по измененията в Закона за МВР, който мина на първо четене във вътрешната комисия в парламента, част от синдикатите изразиха резерви и за връщането на възможността органът по назначаване да може да праща в пенсия служители, натрупали необходимия стаж за това. Според полицейския профсъюз тази възможност се използва за чистки на неудобни за началството служители и водят до масови съкращения. Но пък не се спомена нищо за т.нар. работещи пенсионери в системата - които веднъж при пенсиониране взимат определен брой заплати, после започват да взимат редовна пенсия, а накрай се връщат в министерството на работа на заплата.

"Факт е, че колегите в МВР не горят от желание да излизат в пенсия, но не бива органът по назначаването да може да ги пенсионира", смятат от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Иначе на днешната дискусия нямаше никой от БСП и ДПС, който да брани измененията в Закона за МВР, които бяха направени в мандата на кабинета "Орешарски" и се отменят със сега предложените от ГЕРБ нови изменения. 

По-късно, в коментар за журналисти Вучков бе лаконичен дали новите редакции на закона не целят смяна на шефа на ДАНС Владимир Писанчев (с измененията на закона за МВР се изменя и този за ДАНС, срещу което от агенцията се обяви, б. р.). Каза само, че като политически ръководител на МВР не знае да се обсъжда смяна на Писанчев. Писанчев, както и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха назначени на постовете си от правителството на Пламен Орешарски. 

Не с такова впечатление обаче можем да останем от изказването на шефа на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов пред БНР малко по-рано през деня. Атанасов намекна, че по въпроса щяло да се говори след ремонта на закона. В едно от измененията е записано, че шефът на агенцията може да бъде предсрочно отстранен от служба поради несправяне с работата и уронване на престижна на службата.