Пентагонът вчера рязко повиши прогнозата за китайския ядрен оръжеен арсенал през идните години в доклад, според който Пекин ще разполага със 700 ядрени бойни глави до 2027 г. и възможно с 1 000 до 2030 г., предаде Ройтерс.

Китай днес разкритикува доклада като "манипулация", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В публикувания вчера документ на американското министерство на отбраната заяви също, че Пекин вече може да изстрелва балистични ракети с ядрени бойни глави от земя, въздух и вода.

"Вероятно е Пекин да опита да се снабди с най-малко 1 000 ядрени бойни глави до 2030 г., което е по-бързо от темпото и количеството, отразени в оценките от 2020 г.", уточнява документът.

В отговор говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин обвини САЩ, че се опитват да насочат вниманието към тезата, че Китай представлява заплаха.

"Публикуваният от Пентагона доклад, както и предишните, пренебрегва фактите и е пълен с предразсъдъци", заяви Ван пред медиите, като порица "манипулацията" на Вашингтон.

Дори с 1000 ядрени бойни глави китайският арсенал би бил далеч от паритет с този на САЩ или Русия, на които заедно се падат над 90 на сто от световните ядрени оръжия - 5550 на Вашингтон и 6255 на Москва по оценки на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.