76% от българите даряват средства за благотворителност през декември, като по този показател те се оказват най-щедри измежду поляците (73%), словаците (46%) и чехите (40%), показва проучване на компанията "Профи Кредит България". В изследването са участвали 4100 души на възраст между 14 и 70 години.

Чехите са най-малко склонни да дадат пари за благотворителност по коледните и новогодишните празници, но наред с българите те даряват най-големи суми. Две трети от чехите (64%) отделят повече от 7 лева, а всеки осми - над 35 лева в подкрепа на различни каузи. Четиридесет и пет процента от българите и 39% от поляците дават до 15 лева, а три четвърти от словаците - до 18 лева за благотворителност. Всеки шести българин (16%) прави дарения за над 50 лева през декември.

Проучването показва, че мнозинството от анкетираните и в четирите страни подпомагат най-често каузи, свързани с деца.

"Осемдесет процента от българите и словаците и над две трети от поляците и чехите отделят пари в полза на децата. Най-често с тях се купуват подаръци за децата в домовете за медико-социални грижи или се предоставят за лечение на деца, които страдат от заболявания, или са със специални умения," каза Здравко Райчев, изпълнителен директор на "Профи Кредит България". 

На второ място след децата средства за благотворителност се предоставят за възрастните хора, зоопарковете и приютите за животни. Българите (46%) и словаците (42%) са първенци по изпращане на благотворителни SMS-и. За разлика от тях поляците (39%) най-често купуват продукт, обвързан с кауза или организация, или предоставят нефинансова подкрепа като стоки и услуги (21%). Даренията по банков път са най-популярни в Чешката република - 33% от анкетираните изпращат средства по банковата сметка на съответната организация.