Ние отказваме да стоим заключени, икономиката да фалира и държавата да спре да функционира заради некомпетентни политически и административни решения, заявяват от Националното обединение на десницата. Поддържаме най-многобройната болнична система в Европа, правителството е виновно, ако пациентите не могат  да се възползват от нея в такъв кризисен момент.

Лидерите на Национално обединение на десницата Петър Москов и Цветан Цветанов обвиняват президента Румен Радев, че правителството му използва по-малко от половината капацитет на здравната система за борба с кризата. Те изнесоха данни, че България поддържа най-голям брой болнични легла в целия Европейски съюз - 50 хил. С парите за здравни осигуровки на българските граждани НЗОК плаща за над 2 млн. болнични приеми на година - заети активни легла за лечение в държавни, общински и частни лечебни заведения. Kак така сега със заети едва малко над 8 хил. легла, системата била пред колапс, питат десните лидери?

Каква е причината линейките с болни от COVID-19 да обикалят само в няколко големи болници в София, например а всички останали частни клиники, които също ползват ресурса на Здравната каса  да не се включват в борбата с пандемията?

Москов  и Цветанов отбелязват, че броят на болниците в нашата столица са равни на броя на болниците в цяла Австрия и няма никаква причина  капацитетът им да е привършил, при отчитаните в момента стойности на хоспитализираните от вируса.

Според Национално обединение на десницата причината за „националното бедствие“ не е липса на капацитет на здравната ни система, а отказът на привилегировани частни болници да се включат в битката с вируса. Държавно управление, което допуска това да се случва, когато линейките обикалят с умиращи хора, извършва престъпление, заявяват от обединението. Те настояват правителството на Румен Радев да приложи закона еднакво към всички болнични заведения и НЗОК да спира незабавно финансирането на болниците, които откажат да приемат пациенти, както изисква и самият закон. Според Москов и Цветанов този подход ще реши незабавно проблема с недостига на легла и медицински персонал и най-важното - ще премахне нуждата от пореден локдаун.

Национално обединение на десницата е с номер 7 в интегралната бюлетина за изборите за народни представители.