Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично с щадящи антигенни тестове, за да могат да учат присъствено, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Другата опция пред родителите е да представят валиден документ, че детето е преболедувало коронавирус.

Образецът на декларация, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, вече е изготвен и предоставен на училищните директори чрез Регионалните управления на образованието, съобщиха от МОН.

В декларацията са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Видеоклиповете, които показват стъпка по стъпка как се осъществява тестването, са достъпни на интернет страницата на просветното министерство.

Ето и демонстрация на вземането на проба:

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието и на доброволци - родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със зелен сертификат.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.