Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и водачът на листата в Ямбол Веселин Калановски потвърдиха целта на обединението държавата да започне да отделя поне 1% от БВП за култура.

Веселин Калановски изтъкна, че един от основните му приоритети в програмата на “Демократична България” е подпомагане и развитие на българската култура. Това е част от стратегията България да стане номер 1 на Балканите за живеене в следващите 5 години.

"Културата е онова, което свързва нашето минало и нашето бъдеще. Това е мостът, който ни прави нация и ако една икономика наистина може да бъде възстановена за 5 или 10 години, то една съсипана духовност не може да се възстанови за 50 или 100 години. Готови сме да направим всичко възможно не само да възстановим, а да въздигнем духовността на българите", каза известният актьор, който е и кандидат в 25 МИР в София.

Христо Иванов заяви, че в следващия парламент “Демократична България” ще работи не просто за доходи и икономическо развитие, а за качество на живот, което включва модерно образование, реформа в здравеопазването, социални услуги, обърнати с лице към хората, чиста и здравословна околна среда и не на последно място - култура и духовност.

"Поемаме ангажимент да инвестираме в културното развитие на страната, защото без него не можем да говорим нито за качество на живот, нито за истинско достойно членство в Европейския съюз, нито за национално достойнство и гордост", допълни той.

Веселин Калановски отбеляза, че и в следващото Народно събрание ще се бори за проблемите в Ямбол. Посочи състоянието на болницата там като един от основните.

"Не е възможно единственият спешен медицински център в областта да е останал без нито един хирург, без нито един анестезиолог и с базата, в която оцелява", добави още той. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ