През 2015 г. БДЖ ще спре 140 влака и ще уволни 1500 души. Това обяви по БНТ изпълнителният директор на "Холдинг- БДЖ" Владимир Владимиров по БНТ. Това ще се случи при положение, че субсидията остане 140 млн. лв., уточни Владимиров. 

„Ако субсидията остане 140 млн. лева за 2015 г., трябва да бъдат спрени 140 влака и да бъдат освободени 1 500 служители. Това не е липса на средства, а държавна политика. Държавата определя в какъв размер иска да бъде услугата, която БДЖ предоставя. Ако размерът е за 140 млн. лева, трябва да бъдат спрени тези 140 влака и да бъдат освободени 1 500 души”, каза той. 

По думите му не са верни твърденията, че субсидията за БДЖ ще бъде 500 млн. лева, в прогнозния бюджет тя е 140 млн. лева. 

Според Владимиров през 2010 г., когато той отново беше на същия пост и имаше национална жп стачка, започнали реформи в системата.

"Постигнахме определени резултати, имаше инерция от тези реформи, която продължи до 2013 г. За съжаление, сега виждаме обратно връщане към нарастване на загубите и практически се връщаме в една ситуация около края на 2010 началото на 2011 г.", твърди той. 

Относно поредния инцидент в БДЖ, този път с началника на пътнически влак, хванат да управлява с 2,8 промила алкохол в кръвта изпълнителният директор обясни: 

„Началник-влакът е употребил алкохол, забелязан е от службите за сигурност, свален е на гара „Септември” и ще бъде дисциплинарно уволнен”.

На въпрос дали често се случват подобни сюжети със служители, които нарушават правилата, той обясни: ”БДЖ е една много голяма система, в която работят повече от 10 хил. души, така че има и такива явления, но не мога да кажа, че това е ежедневие”.

Ситуацията в БДЖ не е добра, заключи Владимиров.

Както Клуб Z писа преди седмица транспортният министър Ивайло Московски обяви, че с БДЖ ще се разделят 2000 души. Синдикалният лидер Петър Бунев реагира, че при това положение ще има национална стачка в сектора.