Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди доклада на "Булгаргаз" за цената на природния газ. Ще бъдат разгледани цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и  клиенти. Енергийният регулатор ще откаже на „Булгаргаз” да повиши цената на синьото гориво от нова година. Това става ясно от доклад на експерти към комисията, която регулира тарифите, съобщи Нова телевизия. 

Към момента действащата цена на газа е 603,44 лв. на 1000 кубични метра, а "Булгаргаз" поиска 615,35 лв. Поскъпването на долара с малко над 6% и увеличената калоричност на получавания руски газ на практика са занулили намалението на цените на алтернативните горива с около 6%, са се аргументирали от "Булгаргаз". От газовата компания посочват, че спадът на цените на петрола се е отразил частично, защото по-сериозният спад се е случил след септември. 

"Булгаргаз" е в тежко финансово състояние и изпитва затруднения да предплаща на руснаците за синьото гориво. Наскоро от компанията заплашиха да спрат доставките до топлофикациите, ако не получат дължимите им суми. 

Вчера стана ясно, че планират да се използват сериозни количества от хранилището в "Чирен" до края на зимата. Тези запаси са предвидени в случай на газова криза, като тази от зимата на 2009 година.