Колкото повече се отлагат мерките, толкова по-строги ще трябва да бъдат, заяви д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ пред Факти.бг по отношение на COVID кризата в България.

“В този късен етап, когато пандемичният процес вече е много разгорял, не мисля, че такива мерки могат да доведат до трайни решения. Затова колкото по-късно става, толкова по-строги трябва да бъдат мерките. Здравната система вече е претоварена”, заяви той.

Александър Симидчиев настоява за единство в лекарското съсловие и ясно становище на гилдията, за да се избегнат свободни тълкувания на отделни специалисти от сферата. Според него България се е провалила в информационната кампания, защото е имало единствено говорене без структурирано информиране.

“Хората не могат да се ориентират. Недоверието се генерира оттам, че нямахме структурирана кампания на разясняване на базата на нуждите на хората”, каза още той.

“В държавите с широкомащабна ваксинационна кампания хората продължават да боледуват. Но те боледуват много по-леко, в болниците има много по-малко хора и смъртността е по-ниска”, допълни Симидчиев.

Той подчерта, че докато в цяла Европа смъртността от COVID в момента е единични случаи, то в България ежедневно е трицифрена. Според него причината за антирекордите е разделението в обществото. Той призовава хората да бъдат зрели като общество и да разчитат на съзнанието си.

“Трябва да спазваме мерки не само заради себе си, а заради цялото общество. Надеждата не е стратегия, трябва да правим систематични неща”, завърши той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ