Руският президент Владимир Путин заяви в предварително записано видеообръщение пред конференцията за климата СОР26 в Глазгоу, че опазването на горите е жизнено важно за борбата с климатичните промени и че Русия ще разчита на огромните си горски площи, за да изпълни обещанията си във връзка с парниковите емисии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин, чието отсъствие на конференцията е смятано от някои като пречка за шансовете й за успех, каза, че Русия подкрепя проект за обща декларация за използването на горите и земята.

"Убеден съм, че опазването на горите и другите природни екосистеми е ключов елемент в международните усилия за справяне с глобалното затопляне и намаляване на емисиите на парникови газове", заяви той в обръщението, чийто текст беше разпространен от Кремъл.

Русия, която е на четвърто място в света по парникови емисии, е водещ производител и износител на въглеводороди, а настояването за по-екологично чисти форми на енергия се разглежда като сериозно предизвикателство за руската икономика, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец руският президент каза миналия месец, че страната му ще се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. - десетилетие след крайния срок, който според учени по климата е необходимо да бъде спазен, за да се избегнат най-тежките последици от глобалното затопляне.

Той заяви, че 20 процента от горите по света са в Русия и че страната инвестира в опазването на горските площи.

"Русия се е ангажирала да постигне икономика с въглеродна неутралност най-късно до 2060 г. и разчита, освен всичко друго, на уникалния природен ресурс, който представляват нейните горски екосистеми и значителната им способност да поглъщат въглероден диоксид и да произвеждат кислород", каза Путин.

"Ние предприемаме най-сериозни и енергични мерки за опазването им, като подобряваме управлението на горите, водим борба с незаконната сеч и горските пожари, увеличаваме площта на презалесяването и постепенно повишаваме финансирането за тези цели", заяви той.

Междувременно Китай заяви, че президентът Си Цзинпин не е получил никаква възможност да направи видеообръщение към конференцията на ООН за климата СОР 26 в Шотландия и се е наложило да изпрати писмено послание, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Доколкото ми е известно, организаторите на конференцията не са осигурили метода видеовръзка", каза на редовен брифинг пред репортери говорител на китайското министерство на външните работи.

Представител на британското правителство обясни, че страната домакин е имала желание участниците във форума да присъстват лично и затова не е осигурила видеоконферентна връзка. Затова онези лидери, които не дойдоха в Глазгоу, могат да участват само с предварително записани изявления и обръщения.

Китайският президент, който не присъства лично на форума, излезе с писмено изявление за вчерашната откриваща част на конференцията, която беше предвидена за изказвания на държавни и правителствени ръководители. То не съдържаше някакви нови ангажименти от страна на Китай, но в него беше отправен призив към другите страни да спазват обещанията си, както и за "укрепване на взаимното доверие и сътрудничество", отбелязва Ройтерс.