Четири работодателски организации обсъдиха с „Демократична България“ основни насоки за подобряване на бизнес климата в страната, най-вече по отношение на последиците от ковид кризата и случващото се в енергетиката.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Георги Ганев се срещнаха с председателя на АИКБ Васил Велев и и изпълнителния директор на организацията Добрин Иванов, председателя БТПП Цветан Симеонов, председателя на БСК Добри Митрев и зам.-председателя Мария Минчева, както и с парламентарния секретар на КРИБ Румяна Георгиева.

Работодателите повдигнаха темата за държания бюджет и препоръчаха да бъде осигурено финансиране на политики за противодействие на последиците от ковид кризата - икономическа и енергийна, както и политики за подобряване на бизнес средата и възможности за осигуряване на икономически растеж на България. Работодателите призоваха още за административна реформа и свеждане на регулациите до минимално изискуемите.

Христо Иванов изтъкна, че за „Демократична България“ е много важно да установи работна комуникация с бизнеса и на първо място да бъдат чути оценки за приоритетите в програмата на „Демократична България“ и нуждите на страната.

„Трябва да започнем да полагаме основите на изграждане на дългосрочни приоритети и установяване на работещ диалог с бизнеса“, подчерта Иванов.

Той се обяви за повишаване качеството на законодателството и дигитализацията, която да доведе до сериозна административна реформа.

Дискутираните бяха политики, свързани с антикризисни мерки, включително ускорено инвестиране на европейските фондове, с човешки ресурси, европейската зелена сделка, енергетиката, здравеопазването, държавно управление и електронно правителство и др.

Работодателските организации определиха енергийната криза  като „надвзетото от енергийната ламя“. Ивайло Мирчев каза, че „Демократична България“ има най-адекватни предложения по отношение на енергетиката и най-последователно поведение. Предвижда се и специална подкрепа за битовите потребители и малките предприятия.

Икономистът Георги Ганев постави сериозен акцент върху повишаване ефективността на публичните разходи и намаляване на данъчното изземане. Фискалното попълване, да не е за сметка на данъчното облагане, е позицията на ДБ.

Работодателските организации и представителите на коалицията се обединиха около идеята за работни срещи след ситуиране на новия парламент.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ