На 7 и 8 април в София ще се проведе заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Русия и представителен бизнес форум, който ще се състои по време на заседанието. Това обяви в интервю за агенция "Фокус" посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков. „Надяваме се срещата да даде мощен тласък на целия спектър от руско-български икономически отношения”, каза посланикът.

Според последните данни през 2013 г. обемът на двустранната търговия възлиза на почти 5,4 милиарда евро. Наблюдава се ръст на инвестициите в България на големи руски компании като „Лукойл”, „Газпром нефт”, „ВТБ Капитал”, НПО „Мостовик” и други. Всичко това говори за здрави икономически връзки между нашите страни”, подчерта Исаков.

По отношение на важните събития в сферата на икономиката, той посочи състоялия се през октомври миналата година символичен старт на строителството на българския участък от газопровода „Южен поток”- стратегически проект, който цели да диверсифицира маршрутите за доставки на синьото гориво в Европа и да увеличи сигурността на тяхното осъществяване.

„В момента в България се работи по придобиване на земите и одобряване на подробен устройствен план за „Южен поток”. Текат конкурсни процедури за избор на изпълнител. Заедно с това през януари тази година в София се проведе заседание на двустранната работна група по енергетика, което даде възможност да бъдат обсъдени актуални въпроси от руско-българското енергийно взаимодействие и да се очертаят перспективите за неговото бъдещо развитие на взаимноизгодна основа”, добави Исаков. 

Както е известно обаче Евросъюзът смята, че договорите между "Газпром" и отделните държави, през които преминава тръбата, не са в съответствие с европейското законодателство и тепърва трябва да се преправят.

Тази година се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. По повод годишнината се очаква на форума да пристигне министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.