Проф. Анастас Герджиков смята, че е необходимо надпартийно обединение около стратегия за развитие на образованието, за да може тя да се изпълнява независимо от политическите промени в страната.

По случай Деня на народните будители 1 ноември, проф. Герджиков и Невяна Митева проведоха дискусия на тема „Предизвикателствата пред образованието като единствен инструмент за преодоляване на кризите в българското общество и възможностите, които качественото образование като национален приоритет открива пред страната ни“.

„Качественото образование трябва да се превърне в национален приоритет. Това е особено спешно сега, когато пандемията причини тежка образователна криза. Във всички степени на образованието от 20 месеца няма нормален образователен процес, а тази криза остава встрани от фокуса на общественото внимание и се представя сякаш като второстепенна, тъй като се говори много повече за здравната, ценовата и социалната криза“, заяви по време на дискусията проф. Герджиков.

Според него, затварянето на училищата не може да се разглежда по същия начин както например ограничаването на достъпа до моловете.

„Затварянето на цели сектори на икономиката безспорно е сериозен проблем за всички, заети в тези сектори, но щетите от подобни мерки могат да бъдат компенсирани донякъде с адекватни действия от страна на държавата. Щетите от продължителното отсъствие на нормален образователен процес обаче не могат да бъдат смекчени с финансови компенсации и данъчни облекчения. Тези щети и дефицити ще бъдат усещани дълго, след като икономиката на страната ни се възстанови от кризата“, категоричен е кандидатът за президент. 

Проф. Герджиков смята, че преподавателите продължават да не са подготвени за предизвикателствата на онлайн обучението и огромна част от тях нямат достъп до адекватни образователни ресурси, които да използват в дигитална среда. 

„Има нужда от лидерство и компетентност, за да бъдат намерени най-добрите решения. Недопустимо е отговорността за организацията на учебния процес да бъде прехвърлена изцяло върху родители, учители и директори, защото в такъв случай няма да имаме нужда от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Не трябва повече да се правят компромиси с качеството на учебния процес. Смисълът на училището е качествено образование, а не запълване на времето на децата, за да могат родителите да работят спокойно“, посочи проф. Герджиков. 

По време на дискусията кандидатът за президент поиска отделяне на достатъчно средства за  научните изследвания, както и мерки в подкрепа на културата и изкуството.

„Икономиката, основана на знанието, изисква качествено образование и научни изследвания на високо ниво, затова и в двете сфери е необходимо адекватно финансиране. Част от надпартийната стратегия за развитието им трябва да бъде национален консенсус за процента от БВП, който трябва да бъде отделян за образование и наука следващите години. Необходими са и спешни мерки за съхранение и стимулиране на българското изкуство и българската култура. Виждаме, че в днешното ожесточено време липсата на духовност и култура се превръщат в по-голяма заплаха от демографската криза. Българите изчезват не само като брой, но и като „нация на духа“, заяви проф. Герджиков. 

Според кандидата за президент е особено важно също да се полагат усилия, за да могат младите да предпочитат да завършат висшето си образование в България, вместо след това страната ни да се опитва да ги върне от чужбина. Проф. Герджиков обърна внимание и на българската диаспора и грижата за българските училища зад граница. Той смята също, че нашето образование има потенциала да стане притегателен център и за чуждестранни студенти, ако действително държавата наблегне на качеството на образованието като истински национален приоритет. 

„Днес отново можем да изразим благодарността си към хората, които съхраняват българщината, ценностите и морала. Днес отново можем да изразим признателността си към безценния принос на нашите възрожденци и да не забравяме да възпитаваме в тази признателност и нашите деца. Народните будители подпомагат не само книжовното израстване и развитие на българите, но ни дават вярата и смелостта да вървим смело напред като нация с идеал, духовност и самосъзнание“, каза и Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент. 

В дискусията днес участваха над 100 интелектуалци, общественици и експерти, между които ректори и други представители на 25 висши училища и на 6 научни института на БАН, синдикалисти, директори и учители от системата на училищното образование, творци от областта на изкуството и културата, както и представители на Инициативния комитет, издигнал кандидат-президентската двойка.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ