Външният министър Даниел Митов посъветва днес Русия да гледа собствените си икономически трудности и падащата национална валута, рублата, вместо да коментира отрицателните последици от европейския избор на България и Украйна.

Репликата на Митов беше в отговор на статия на руския министър-председател Дмитрий Медведев във в. "Независимая газета", с която той плаши Украйна с икономическите развития у нас след присъединяването към ЕС на 1 януари 2007 година

“След влизането на страната [България - б.а.] в ЕС през 2007 година за шест години безработицата се е увеличила от 6,9% до 11,8%. Чуждите инвестиции са намалели за същия период почти 9 пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда евро)”, пише Медведев.

"Стана тенденция, и то неприятна, да ни се отправят критики оттам, откъдето, честно казано, не е редно да бъдат отправяни", каза Митов, който участва днес в Съвет на външните министри на ЕС в Брюксел. "Моят коментар е първо, че показаните данни са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло".

Министърът посочи, че скоро след присъединяването си към ЕС България неизбежно е засегната от последвалата първо финансова, а след това и икономическа и дългова криза, която обхвана света включително Европа.

"Безработицата нарасна глобално. Тя не е нараснала само в България и изобщо не е пряка функция на членството ни в ЕС", каза Митов. "Същото важи и за чуждестранните инвестиции".

По думите му тезите на Медведев са "безкрайно манипулативно за пореден път"

"Аз ако бях на мястото на нашите критици, в момента бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика, за отлива на чуждестранни инвестиции в момента оттам, за изолацията на тяхната икономика, за сриващата се валутна единица на тяхната държава, а не бих давал съвети нито на България, нито на Украйна, нито на която и да било друга държава как да се държат и какъв геополитически избор да правят", каза Митов.

Той добави, че България ще продължи да подкрепя Украйна в усилията ѝ за европейска интеграция и изрази надежда, че Русия не се е заела с антибългардска пропагандна кампания.

"Дали има кампания или не? На мене ми се иска да вярвам, че няма, защото ако се декларира приятелско отношение и ако искаме да водим някакъв диалог, не могат да се водят подобни кампании срещу България”, каза Митов.