"Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС".

Това каза пред бТВ Лозан Панов, кандидат-президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България".

Хипотетичната ситуация, описана от Панов, означава на балотаж да се явят сегашният президент Румен Радев и Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ. В последните месеци обаче ДПС е яростен противник на Радев. И ако има позиция за втори тур, тя най-вероятно ще бъде в полза на Герджиков.

"На този етап трудно можем да преценим дали Кирил Петков е действал в заблуда, неглижирал е закона или е имал лоши съветници".

Това каза Панов за решението на Конситуционния съд по повод казуса с двойното гражданство на Петков.

Панов изтъкна, че Румен Радев не е юрист и няма поглед върху правните последици. Според него президентът е трябвало да направи проверка.

"При назначаването на главния прокурор имаше дебат за неговия интегритет, дали има необходимите познания. Този дебат доведе до извода, че той няма необходимите качества. Президентът не направи проверка и тогава", припомни Панов.

Той бе категоричен, че зеленият сертификат не нарушава гражданските права. И изтъкна, че е ваксиниран.