Временно от експлоатация ще бъдат извадени 78 язовира, които са определени в предаварийно състояние. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. За целта за „Напоителни системи” са предвидени 500 000 лв. до края на годината. 

Областните управители вече са уведомени за решението. От тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемат грижата и за 268 язовира, които са с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях, докато се изясни собствеността им, каза министърката.


Василева заяви, че е приключило първото заседание на междуведомствената група, сформирана със заповед на премиера по повод на решение на Министерски съвет от 1 декември. Тогава бе решено да се осигурят мерки за безопасност за 78 язовира в предаварийно състояние. 

Вече е сформирана междуведомствена комисия, председателствана от зам.-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров, чиято задача е до края на годината да разработи законодателни промени и предложения за това какви текстове да бъдат въведени в Закона за водите, така че да се регламентира единен контролен орган, който да отговаря за контрола на хидротехническите съоръжения. Освен това трябва да се регламентира точно как се поделя отговорността между собствениците и операторите на водоемите.

Работим в синхрон с всички ведомства, които имат отношение към управлението на сектора към експлоатацията и управлението на хидротехническите съоръжения, увери Василева. Тя информира, че по новата ОП "Околна среда" 2014-2020 г. са заделени 150 млн. лв. за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като конкретно за наводнения са заделени 120 млн. лв.