„Питате ме сега щях ли да затворя. Да, щях, още преди две седмици, три седмици. Плюс задължително ваксиниране на всички уязвими групи. Да, щях да загубя изборите. Но това е отговорно държавно решение. Това направиха Меркел, Макрон, Байдън, Путин, Си Цзинпин... А тези безотговорни хора (служебното правителство – б.р.) само гледат как да са на пост някъде и да не би да паднат. Това струва хиляди вече жертви в България. Това е безотговорността на Кацаров...“

Това обяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов при посещение в Хаджидимово днес.

„Аз съм слагал пълен локдаун. Всички трябва да се ваксинират незабавно, и то по 50 000, 60 000 ваксини трябва да слагаме на ден, за да спасим живота на хората. Ние сме първи по смъртност вече седмици. За една седмица 1000 души умират, Бог да ги прости. А ние продължаваме да философстваме какво да се прави. И Европа, и Америка, пък и Русия и Китай го показват всеки ден, след като пандемията отиде на върха – затваряш! Само, че те са нерешителни хора, слаби хора, лъжливи хора, и в същото време толкова лъжеха, толкова бяха непочтени“, каза още Борисов.

Той припомни как в началото на пандемията министри от служебния кабинет (Кацаров и Минеков) горяли маски, а сега се оправдавали, че тогава нямало информация за COVID.

„Днес той е уплашен вече човечецът (Кацаров), защото много човешки животи им тежат вече на съвестта и почва да се обяснява, че видите ли, тогава информацията била малка, в смисъл не знаели колко опасен е COVID-а, колко се разпространява, колко било еди-какво си... А сега вече като има информация, за Бога слагайте маските, ваксинирайте се и т.н. Абе, Стойчо, как ние сме управлявали тогава, бе, братко? Как тогава, когато ти си говорил глупости и си блокирал с Радев и с всички мерките на правителството, когато не е имало информация за COVID-а, и светът масово затваряше, защото това беше невидим враг срещу нас, вие ми се разхождахте и хвърляхте и горяхте маските. Ама Господ е справедлив, върна ви го двойно и тройно. И нямате шанс без да затворите. Ако искате, оставете така да измрат хората, те измират и вече всичко това е на ваш гръб“, добави лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че точно две или три седмици преди изборите като премиер е затворил държавата. Защото за две седмици пикът веднага пада:

„Само, че антиваксърите им бяха водещите на юмрука и бунта“.

Борисов разкритикува и издаването на зелен сертификат веднага след ваксинацията, когато все още няма изграден имунитет.

„Излагаш българите без бронежилетки на куршумите“, каза той.

Кацаров чак сега се сетил, че Борисов има голям обществен авторитет и хората го слушали. А той още преди пет дена попитал на брифинг какво се иска от ГЕРБ и ги е подкрепил за задължително ваксиниране. 

„Довчера ме чегърташе, бе, човек!“, обърна се той към здравния министър.

И допълни:

„Аз знам колко ви е трудно. Аз знам колко нощи не съм спал като ми излязат починалите в 11 часа (вечерта). Няма лекарства, няма ваксини, не знаеш какво да правиш, болниците пълни... Аз ще ви разбера и ще помоля всички тук, като нация сега да направим юмрук и да излезем всички заедно. Една дума няма да кажа... А тоя негодник отива и ме дава на прокурор, защото съм издал, че ваксината е с удължен срок на годност. Сега търсят някой да каже правилното решение, за да кажат: „Ама то, видите ли, Борисов каза да има локдаун“. На мен не ми пречи, жал ми е за хората, болниците са препълнени, лекарите не получават пари, преумориха се. С това, че не въвеждат ефективни мерки, обиждат медицинските работници.“

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма с кого да дебатира освен с Радев. Но единствените важни теми са за справянето с кризата и спасяването на човешките животи:

„Не става дума кой ще излезе по-голям бабаит, по-умен или по-прост. А за мерките...“

И попита риторично: “Единадесет години колко беше цената на тока, колко е сега? Колко бяха мерките, да плащаме на бизнеса по време на кризата, сега една мярка няма, бизнесът изнемогва, ако е плащал миналия септември 80 000 лева заплати, сега плащат 160 000 лева. Кое е по-добре, отколкото, когато управлявахме ние?“

Борисов раздава автографи на почитатели в Хаджидимово.

Борисов коментира и думите на бившия служебен министър Кирил Петков, след решението на Конституционния съд за гражданството му, че не се чувства виновен, като заяви, че „това не е въпрос на вина, а на отговорност“:

„Но тогава би трябвало да се чувства неговият началник Румен Радев, който е назначил министър, който няма право да бъде министър. Това го казва КС, не го казвам аз. Щом не се чувстват виновни, не се чувстват. То, между другото, и в затвора да отидеше, няма затворник, който да каже: „Аз съм виновен“. Всеки казва: „Аз съм невинен, ама така ме вкараха без нищо“. Такава е практиката. Те нямат закони, те са за другите хора. За тях законите пречат и трябва да се сменят.“

Лидерът на ГЕРБ допълни, че изказванията на Мая Манолова и Христо Иванов за броенето на квитанциите от изборите съвпадат и според тях това било вредно за демокрацията и можело да опорочи изборите.

„Всъщност ние месеци наред говорихме, че софтуерът не е лицензиран, сиреч след като отиде информацията от машинета с флашката до софтуера, там могат да се правят далавери. Дори Радев се съгласи с това, и „Има такъв народ“, БСП, ДПС, ГЕРБ и техните представители в ЦИК приеха решение да се броят и бележките. Според тези „блюстители на реда“ това е заиграване и възможност да се опорочава и да се измести вниманието от машинния вот. Ми аз не знам тогава счетоводството, ревизиите, защо се правят? И къде е лошото, след като мине изборът местната избирателна комисия да си преброи бележките. Единственият риск, от който те се плашат, е, че може да не съвпадне със софтуера, който да е прехвърлил на други партии гласовете, както се случи в чужбина и 0,8% процента ги броиха три дни, докато ги изкараха повече от нашите гласове. И сега обаче, ако имаше квитанциите да ги сверим, щеше да излезе далаверата. И те затова сега така пищят сега. И обясняват колко било вредно това.“

Борисов поздрави и министъра на образованието Николай Денков, „че успя да стане академик, докато е министър“. 

„Не, че не заслужава, но можеше да изчака малко. Бие на очи... Но те нямат по принцип срам. Янаки Стоилов стана шеф във Конституционния съд, за да не се допускат повече „грешки“ с такива решения на съда (вероятно визира решението за гражданството на Кирил Петков – б.р.), така че продължават да си назначават хора, независимо, че има две седмици до изборите – президентските и парламентарните“, каза още Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ