Сълзотворен газ пак заля улиците на Истанбул. Хиляди се събраха късно снощи на емблематичния площад "Таксим", този път за да изразят гнева си от решението на прокуратурата на мегаполиса да освободи петима, разследвани за подкупи.

От ареста с временна мярка подписка излязоха синовете на бившите министри на вътрешните работи и на икономиката Бариш Гюлер и Каан Чаглая. Те все още са разследвани за източване на огромни суми пари, както и за пране на пари.

Полицията бе блокирала входовете към парка "Гези", но протестиращите започнаха да обстрелват униформените с камъни. Кордоните на ченгетата бяха пред пробив. Тогава спецчастите пуснаха в действие водните оръдия и сълзотворния газ. Протестиращите се изтеглиха по малките странични улички, на някои от които направиха барикади, за да спрат полицаите. Десетки бяха арестувани. Има и ранени. Тази сутрин на площад "Таксим" е сравнително спокойно, но въоръжени спецполицаи патрулират навсякъде.

Почти същия сценарии се разигра и в столицата Анкара. Гневни студенти блокираха движението по централния булевард "Ататюрк". Те искаха оставката на правителството, заради корупционните скандали, станали известни през последните месеци. Полицията и там разгони множеството с палки, водни оръдия и сълзотворен газ. Не се съобщава за ранени и арестувани.

Протести срещу корумпираното правителство, както го определиха участниците, имаше и в град Кадкей, който се намира в азиатската част на Турция. Там всичко мина мирно и тихо и след като поискаха оставката на премиера Ердоган, хората се разотидоха. Много от тях носеха маски с лика на Билял Ердоган, сина на министър-председателя, който според изтекли в печата тайно записани телефонни разговори е помагал на баща си да укрие големи суми пари. Според вестниците в съседката ни става дума за впечатляващите около 30 милиона евро.