Рублата отново се срина и вече се разменя 59,01 за един долар. Същата е съдбата на руската валута и спрямо европейската парична единица - 74,01 рубли са равни на едно евро, предаде ТАСС. Тези рекорди вече не се наричат исторически, а страшни, защото заплашват основите на руската икономика и бюджет.

Разликата от петък е нарастване с 83 копейки за долар и 1,83 рубли за еврото.

Според специалистите основен натиск върху рублата оказва негативното влияние на геополитическите фактори, както и песимистичната прогноза за икономическия ръст в Русия. Освен това свободното падане на цените на петрола също е с доминиращо въздействие върху руската валута. Днес петролът падна под 63 долара за барел сорт Брент. А е известно, че Руската икономика се крепи на нефта и газа. Песимизмът се засилва и от наложените санкции от Запада, които няма скоро да бъдат вдигнати, коментират експерти. Както е известно първият възможен момент за отмяна на санкциите от страна на Европа е краят на март догодина. При това при изрядно поведение на Русия особено в отношенията й с Украйна. САЩ пък изобщо не са говорили за срок и възможна отмяна на наказанията.

За да се опита да спаси рублата, Руската национална банка вдигна миналата седмица безпрецедентно основния лихвен процент на 10,5 на сто. Но и това не повлия на играчите на валутните пазари и рублата продължи да пада. 

През март т.г. един долар се равняваше на приблизително 38 рубли, а еврото бе около 49-50 рубли.

Когато преди повече от два месеца започна шеметното падане на руската валута местни специалисти се опитваха да успокоят руснаците, че тя ще се задържи на нормалните си нива и дори можело леко да възвърне позиции преди Коледа. Сега обективни експерти прогнозират, че още до Нова година еврото може да удари 100 рубли за бройка.