Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще реши да остави без промяна водещите си лихви на рекордните им минимуми и да не прави промени в паричната политика при заседанието си днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на институцията Кристин Лагард ясно посочи, че до заседанието на управителния съвет на институцията през декември няма да бъде взето решение за бъдещето на програмата за извънредно изкупуване на облигации в периода на пандемията.

Програмата, задействана през март 2020 година, има за цел да укрепи икономиката на еврозоната, както и да отстрани опасността от инфлационен спад.

Инфлацията във валутния съюз обаче през септември се ускори до годишен темп от 3,4 процента, което е значително над целевото равнище на ЕЦБ за малко под 2 процента.

След днешното заседание инвеститорите ще следят за коментари на Лагард за инфлацията и поскъпването на енергията в Европа.

Има и опасения от забавяне на икономическия растеж заради новата вълна от увеличаване на случаите на коронавирус на континента и нарушенията във веригите за доставки.

Изглежда сигурно, че ЕЦБ ще остави референтната си лихва по рефинансирането на нулево равнище, посочва ДПА.