Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще реши да остави без промяна водещите си лихви на рекордните им минимуми и да не прави промени в паричната политика при заседанието си днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на институцията Кристин Лагард ясно посочи, че до заседанието на управителния съвет на институцията през декември няма да бъде взето решение за бъдещето на програмата за извънредно изкупуване на облигации в периода на пандемията.

Програмата, задействана през март 2020 година, има за цел да укрепи икономиката на еврозоната, както и да отстрани опасността от инфлационен спад.

Инфлацията във валутния съюз обаче през септември се ускори до годишен темп от 3,4 процента, което е значително над целевото равнище на ЕЦБ за малко под 2 процента.

След днешното заседание инвеститорите ще следят за коментари на Лагард за инфлацията и поскъпването на енергията в Европа.

Има и опасения от забавяне на икономическия растеж заради новата вълна от увеличаване на случаите на коронавирус на континента и нарушенията във веригите за доставки.

Изглежда сигурно, че ЕЦБ ще остави референтната си лихва по рефинансирането на нулево равнище, посочва ДПА.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.