Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една трета от най-често използваните самолетни полети в ЕС имат алтернатива за пътуване с влак за по-малко от 6 часа, така че ако те бъдат забранени, ще се спестят 3,5 милиона тона СО2, сочи проучване на природозащитната организация Грийнпийс, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес, пише БТА. 

Природозащитниците призовават да се промени радикално начина ни на придвижване.

Необходимо е да се намали въздушният трафик, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, посочва организацията. Тя призовава да се придаде нова динамика на железопътния транспорт.

Полетите на по-малко от 1500 километра са причина за една четвърт от емисиите в европейския въздушен транспорт, отбелязва Грийнпийс в проучването, поръчано от изследователския център за Югоизточна Европа О Би Си Трансеуропа (OBC Transeuropa).

В същото време 51 от 150 от най-често използваните полети на къси разстояния в Европейския съюз (с изключение на полетите до островите) или 34 процента от тях имат железопътна алтернатива от по-малко от шест часа.

Сред тях са трите най-често използвани въздушни маршрута в ЕС (Париж-Тулуза, Париж-Ница и Атина-Солун).

Проучването не уточнява какъв е делът на пътниците на тези въздушни линии, които се прекачват на други полети.

Двайсет и една въздушни връзки имат дори железопътна алтернатива за по-малко от четири часа, включително някои международни полети като Амстердам-Париж, Амстердам-Франкфурт, Брюксел-Франкфурт и Париж-Франкфурт, се казва в доклада.

Над една четвърт (27 процента) от 150-те най-използвани авиовръзки имат алтернатива с директен нощен влак през 2021 година.

Емитира се десет пъти повече от еквивалента на СО2 при пътуване от Париж до Амстердам със самолет вместо с влак, отбелязва в комюнике Сара Файол, която отговаря за кампанията Транспорт във френското подразделение на Грийнпийс. 

По думите й, намаляването на въздушния трафик е неизменно условие за изпълнение на климатичните цели на Парижкото споразумение, а премахването на полетите на къси разстояния е първата крачка в тази посока.

Световният въздушен сектор е емитирал 900 милиона тона СО2 през 2019 година, което е около 2,5 процента от всички емисии в света.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.