С почти абсолютна сигурност може да се твърди, че за пореден път Българският енергиен холдинг ще поеме дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и така ще спаси столичното парно от прекратяване на договора и спиране на газта по тръбите на клиентите му. Това стана ясно от пресконференция в Министерството на енергетиката, която дойде в отговор на днешни нападки от страна на Столичната община. 

Макар цедирането на задължението, което в момента е в размер на 121 млн. лв., да не е обявено официално, това ще стане до утре следобяд най-късно. Признанието бе направено от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов, който е бивш депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента. Това ще бъде и поредно поемане на дълг от БЕХ, на която в момента "Топлофикация" дължи фантастичните над 740 млн. лв. 

Новината - БЕХ ще поиска от Министерството на енергетика (като принципал на БЕХ) да влезе със собственост в "Топлофикация", така че да може да се погрижи за инвестиционните планове на дружеството, да го модернизира и то да бъде готово да посреща своите задължения навреме. 

Министерството на енергетиката обаче не можа да даде отговор дали би се съгласило на такова действие. Тепърва ще се прави работна група, която да мисли и други алтернативни варианти. 

"Никой не иска да се стига до тук, но ако ще цедираме постоянно само и само, за да спасяваме някой, който не е инвестирал в собственосто си дружество - това не е умно", подчерта заместник министъра на енергетиката. 

Феодал ли е "Булгаргаз"? 

Днешната пресконференция дойде след направени коментари от председателят на СОС Георги Георгиев, който първо прехвърли вината към служебното правителство, което не искало да включи "Топлофикация" в компенсаторните механизми, които предложи на бизнеса, а след това и "Булгаргаз". 

Всъщност - първото оплакване е нелегитимно, защото компенсации за газ не са предлагани, те са за електричество. 

Що се отнася до "Булгаргаз", днес Георгиев заяви, че дружеството било "феодал" на "Топлофикация" и че било нейният най-голям "лихвар". Това твърдение е странно най-малкото, защото лихвите за забавени плащания, които "Топлофикация" плаща на "Булгаргаз" са същите, каквито клиентите на "Топлофикация" плащат към дружеството, когато забавят своите сметки. Ако логиката на Георгиев е вярна, излиза, че "Топлофикация" е най-големият лихвар на столичани. 

"Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Изнесената информация категорично не отговаря на истината. Не е истина, че „Булгаргаз” е лихварска компания. Факт е, че „Булгаргаз” към настоящия момент има вземане от „Топлофикация София”. Лихвите са строго определени и са в изпълнение на регламент на Европейската комисия", обяви пък Николай Павлов от "Булгаргаз". 

Той добави, че ако „Топлофикация София” счита, че договорът с „Булгаргаз” е феодален, на пазара на природен газ има и други доставчици, към които те могат да се обърнат.

„Булгаргаз” не нагнетява напрежение. Стремим се да намерим решение, с което да се гарантират доставките за всички клиенти. Това, което предложихме, с цел гарантиране на доставките за българския пазар, за клиентите на „Булгаргаз” е цедиране на вземания към БЕХ. Не остава много време. Днес изтече срокът, вероятно разполагаме с още 24 часа тези пари да бъдат изплатени и ние да предплатим доставките, за да ги осигурим през ноември”, каза Павлов.