Днес - на 25 октомври, изтича последният срок, който "Булгаргаз" даде на "Топлофикация София" да погаси своя дълг към оператора в размер на 131 млн. лв. Ако това не се случи, дружеството е заплашено от прекратяване на договора и така практически ще остане без енергия за зимния отоплителен сезон. 

Все пак през последната седмица "Топлофикация София" е успяла да погаси около 10 млн. лв. от цялата сума и към момента дължи "едва" 121 млн. лв. 

Дългът на компанията се трупа от април, когато последно Българският енергиен холдинг погаси предишните задължения. Очаква се, че именно това ще стане и днес - мегаструктурата, която ръководи българската енергетика, отново да се намеси и да изкупи задълженията на "Топлофикация". Идеята е да се налее ликвидност в "Булгаргаз", която пък да продължи да прави доставки за цялата страна. 

До момента БЕХ неколкократно спасява столичното парно, като са наляти стотици милиони левове в компанията от печалбите на другите енергийни дружества. 

Според Николай Павлов - изпълнителен директор на "Булгаргаз", БЕХ е единствената спасителна "сламка" на "Топлофикация". Пред БНТ днес той предположи, че решение да изкупуване на дълга ще бъде взето до няколко часа. 

"Поведението на "Топлофикация София" застрашава доставките на газ за страната", каза Павлов.

Той допълни, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в "Чирен" ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година, изтъкна директорът на "Булгаргаз".

Припомняме, че високите цени на природния газ на световните пазари допълнително затрудняват дейността на "Топлофикация", за чиито оперативна работа обаче решения не се взимат с години. Общински съветници от столицата настояват компанията да получи компенсации от държавата, както ще бъде за частните фирми в страната. 

Иначе - Николай Павлов, за пореден път отказа да признае вина на "Булгаргаз" за малкото количество газ, което страната ни вкарва от Азербейджан, чийто газ в момента е около 4 пъти по-евтин, и отново обяви, че кризата се дължи единствено на неправилно планиране от страна на търговците и засиления интерес и високи цени в Азия.