Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С осем искания по отношение на противоепидемичните мерки излязоха днес редица организации в развлекателния, ресторантьорския, туристическия бранш, както и от търговския бизнес. Оттам настояват както е било направено изключение от европейските правила за валидността на зеления сертификат по отношение на преболедувалите, така да се признаят и тестовете за антитела. 

Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете и детскитете центрове поискаха още ваксиниране на цялата държавна администрация (засега се обмисля такова само на служителите, които имат непосредствена комуникация с гражданите).

Настояват и зеленият сертификат да се въвежда, когато страната е в червената или тъмночервената зона. (В момента извън нея са само две области - Кърджали и Плевен). Искат още безплатните тестове да се раздават в аптеките.

"Считаме, че наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект", твърдят организациите. 

"На първо място желаем да изразим подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента", все пак посочват те.

Както е известно, правителството взе решение за въвеждане на зелен сертификат за ваксинация и пребуледуване за допускане до редица обществени места. Те може да се посещават и от лица, направили тест на място - при отрицателен резултат.

Мерките влязоха в сила на 21 октомври, но заради настъпилия хаос и обществено недоволство бе взето решение срокът за преболедувалите да не е 6-месечен, а една година назад. Здравните власти обаче отказват да отстъпят по отношение на тестовете за антитела на вече преболедувалите с мотива, че няма гаранция, че са от типа антитела, които предпазват от коронавируса, както и че този подход не се признава от европейските органи.

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове", заканват се браншовите организации. 

Ето какви са исканията им:

1. На първо място за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина. 

2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките. 

3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със зелен сертификат. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен. 

4. Настояваме изискванията за зелен сертификат да важат за ВСИЧКИ. 

5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в тъмночервена и червена зона. 

6. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта. 

7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Ключови думи

Коментари

Кръчмите ли по-важни от училищата?

Според Ганщо Балкански, ситият търбух е за наука глух. Това бе открито още преди много години от радой Ралин в Лютите чушки, които са най-мъдрото четиво с карикатури, създадено в България. Затварянето на кръчмите може да дигне нещо като Априлско въстание без черешово топче. Затварянето на училищата не вълнува въстаниците, защото за тях образованието никога не е било важно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.