"Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук в Берлин", написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов, след среща си българската общност в столицата на Германия.

„Затова съм с тримата ми вицепремиери, които са от различни политически партии, и с председателите на ГЕРБ и РБ, за да покажем, че ние сме единни, когато става въпрос за национални приоритети и за сигурността на държавата. Благодаря на всички българи, които ни уважиха тази вечер. Щастлив съм, че имахме толкова ползотворна дискусия”, пише още в профила си премиерът Борисов, който е в Берлин по покана на канцлерката Ангела Меркел.

Борисов и Меркел неведнъж са демонстрирали приятелски отношения.
 

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде посрещнат с военни почести утре пред канцлерството в Берлин. Българският и германският химн ще прозвучат в 11,45 ч. След прегледа на караула Меркел, Борисов и делегациите ще се оттеглят на разговори. Предвидено е те да продължат до 13,15 ч, след което двамата правителствени ръководители ще дадат кратка пресконференция. Освен вицепремиерите Кунева, Дончев и Калфин, в делегацията са включени и шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, председателят на парламентарната фракция на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на парламентарната фракция на Реформаторския блок Радан Кънев.

След разговора в канцлерството с Меркел делегацията ще бъде приета от президента на Бундестага Норберт Ламерт. Той е християндемократ от партията на Меркел ХДС и от 2005 г. за трети пореден мандат е начело на парламента. После е предвидена среща с ръководителите на парламентарната група на двете сестрински партии – Християндемократическия и баварския Християнсоциален съюз. Те винаги са заедно на избори, имат една парламентарна група, но тя се ръководи от представители на двете партии.