Служебният премиер Стефан Янев направи драматично обръщение към нацията, в което призова българите да спазват мерките, за да не се срине здравната система. Той призна, че правителството е направило грешка, като е чакало до последния момент, за да обяви нови ограничителни мерки.

"Грешката ни е, че колективът на Министерството на здравеопазването отдавна подготви критерии за въвеждане на по-строги мерки. Грешката ни е, че независимо от тези правила, ние чакахме до последния момент, за да ги обявим. Мерките са премерени, надявам се да проработят, те са временни и се надявам до няколко седмица да покажат резултат. Не дадохме достатъчно време на хората да се подготвят. Това да се греши е нещо човешко, няма да се оправдавам", каза Стефан Янев. 

Въведените от МЗ мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори, нито искаме да ограничаваме правата на гражданите, уточни служебният премиер. Той каза, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията.

"Само заедно може да преодолеем изпитанията. Изправени сме пред няколко кризи, разбирам негативните обществени реакции. Призовавам ви за търпение, разбиране и солидарност, за да преодолеем сегашната ситуация заедно", допълни служебният премиер.

Служебният премиер не пропусна да обвини партиите за нагнетяването на напрежението - вместо да се предлагат нови програми и решения, те се стремяли да подкопаят политическата система.

Който твърди, че президентът Радев ни е оказвал натиск за приемане на противоепидемичните мерки, нека го докаже, добави още Стефан Янев.

По отношение на твърденията, че зам.-областен управител на Бургас е участвал в протести срещу новите мерки на правителството, служебният премиер заяви, че по негова информация това е "интрига" и "по-скоро не е участвал в протести".