Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България заедно с още 9 държави от ЕС, сред които и Франция, ще настоява спешно ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности.

Това заяви днес президентът Румен Радев при пристигането си в Брюксел. Той участва в двудневния европейски съвет, на който главна тема се очаква да бъдат цените на енергията.

„България разчита на ядрения си сектор като на източник на достъпна, евтина и надеждна енергия“, изтъкна Радев.

По думите му проблемът с ценовия шок е общоевропейски и трябва да се търсят координирани действия на ниво ЕС, за да бъдат защитени гражданите и бизнесът.

Президентът припомни, че обявените на 13 октомври от Европейската комисия краткосрочни мерки за облекчаване и компенсация са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки и според техните финансови възможности.

„Липсва обаче една мярка, която пряко засяга България - намаляване на цените на емисиите, които вече надхвърлиха разчетните нива за 2030 г., или поне събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки“, посочи държавният глава.

Радев допълни,че България произвежда достатъчно енергия за своя пазар, а също така изнася енергия.

„Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян. А това влияе на цените в България. Затова ще настояваме Комисията да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата“, допълни той.

България приветства и средносрочните мерки, особено тези за облекчаване на разрешителните за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), а също за търсене на решение за големия проблем – как да бъде съхранявана енергията от ВЕИ.

„Искам ясно да заявя – България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика. Но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ – и за гражданите, и за икономиката. И затова трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост“, продължи Румен Радев.

Той, както и ръководителите на няколко други страни членки, ще настояват да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Готови за цел 55“, т.е. драстично да се увеличи намаляването на емисиите. За България това означава ускорияване на спирането на традиционните ни базови мощности, без да сме готови с нови такива според новите технологии.

Президентът не пропусна да нападне правителството на Бойко Борисов. И даяви, че през декември 2020 г. то допуснало да се тръгне по тази пътека. Сега трябва да се направи всичко възможно за минимизирана щетите за страната ни.

Държавният глава бе категоричен, че спомената връзка съществува, макар журналисти да му припомниха, че според ЕК такава няма.

„Но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход“, смята Радев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.