В Индия днес беше поставена милиардната доза ваксина срещу COVID-19. Това съобщи здравното министерство шест месеца след експлозивен скок в броя на случаите, породил тревоги за състоянието на здравеопазването в страната, предаде Франс прес.

Според правителството близо три четвърти от пълнолетното население на страната с 1,3 милиарда жители са получили поне по една доза, а около 30 на сто са ваксинирани изцяло.

Пекин насърчава пълнолетните си жители да си поставят трета доза ваксина срещу ковид преди Зимните олимпийски игри, които ще се състоят в китайската столица догодина, предаде още Франс прес.

В Китай към средата на миналия месец напълно ваксинирани срещу COVID бяха над един милиард души (78 процента от китайското население).

В Китай се използват местните ваксини на "Синовак" и "Синофарм". Съществуват обаче съмнения, че китайските ваксини са ефективни срещу новите варианти на коронавируса.

Британският здравен министър Саджид Джавид призова гражданите да си поставят бустерни дози, за да избегнат въвеждането на нови ограничения по Коледа, пише британският в. "Телеграф".

Британският здравен министър Саджид Джавид. Снимка АП / БТА

 

Гражданите на страната трябва да свършат своята част от работата, ако искат да празнуват Коледа с близките си, заяви здравният министър, като предупреди, че през зимата случаите на COVID-19 могат да достигнат 100 000 на ден.

Джавид добави, че "на този етап правителството няма да прилага мерките от план Б, като задължително носене на маски, работа от къщи и ваксинационни паспорти".

Правителствени служители вече обсъждат евентуален следващ план, който предвижда още по-драстични, включително забрана на контактите между лица от различни домакинства, съобщава в. "Телеграф", като се позовава на свои източници.

Великобритания отбеляза седмично увеличение от 17 на сто на дневния брой на новите случаи, които достигнаха вчера 49 139 за един ден, припомня британското издание.

Милиони хора в САЩ ще могат скоро да получат бустерни дози, като имат право да изберат която искат ваксина, без значение коя ваксина са получили първоначално, съобщи в. "Вашингтон пост".

Администрацията разреши поставянето на бустерни дози от всяка от трите одобрени в САЩ ваксини, отбелязва изданието, като напомня, че милиони американци все още не са получили първата си доза ваксина срещу коронавируса. Здравните власти не направиха препоръки за конкретни комбинации, или за поставяне на нова доза от същата ваксина.

Поставянето на бустерни дози може да започне още в края на седмицата. Очаква се следващата седмица здравните власти да започнат обсъждането на поставянето на ваксини на Пфайзер на деца, навършили 5 години.

Правителството на САЩ е готово да започне от следващия месец да ваксинира срещу ковид деца на възраст от 5 до 11 години с препарата на "Пфайзер", веднага щом американските здравни власти разрешат това, предаде Франс прес.

"Нашите усилия за изготвяне на план означават, че ние ще бъдем готови да започнем с инжекциите през дните, които ще последват окончателното" произнасяне по въпроса на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, заяви Белият дом.

Очаква се комисия от експерти на Центровете да проведе заседания на 2 и 3 ноември и да вземе решение по този въпрос.

Френският парламент прие на първо четене закон, позволяващ удължаването на срока, през който ще се изискват здравните паспорти. Проектозаконът за "здравна бдителност" предвижда тези и други мерки да се прилагат до 31 юли следващата година, пише френският в. "Монд".

Правителството обоснова необходимостта от тези мерки с възможността за ново увеличаване на броя на случаите. Говорителят на правителството Габриел Атал заяви, че не вижда възможност за отмяна на ограничителните мерки на 15 ноември.

В Русия, която вчера обяви платена неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември, Министерството на просветата препоръча днес на училищата да излязат във ваканция за същия период, предаде ТАСС.

Латвия обяви, че въвежда локдаун от днес, 21 октомври, до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Латвия е на първо място в света по равнище на заразените, каза пред репортери здравният министър Даниел Павлютс след извънредна среща на правителството.

За времето на локдауна се затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само за ваксинирани, отбеляза министърът.

Здравната ни система е в опасност, заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш, сочейки като причина за скок в хоспитализациите ниското равнище на ваксинация в страната. В Латвия процентът на ваксинираните е един от най-ниските в Европейския съюз.

Бразилия започва работа за установяване и наказване на виновниците за голямото разпространение на COVID-19 в страната, довело до над 600 000 смъртни случая, с което страната се озова на седмо място по брой на жертвите на глава от населението, пише испанският в. "Паис".

Списъкът на отговорните за стратегията за "стаден имунитет" е дълъг - и на първо място в него е посочен президентът Жаир Болсонаро, показва докладът на разследващата комисия на бразилския Сенат.

Бразилският президент Жаир Болсонаро. Снимка АП / БТА

В доклада от хиляда страници са посочени 66 физически и 2 юридически лица, отговорни за действия и разпространяване на дезинформация. Според него държавният глава може да бъде подведен под отговорност за множество престъпления, включително подбуждане към престъпление и разпространение на епидемия. Най-сериозното обвинение е в престъпление срещу човечеството, като е свързано със забавянето на закупуването на ваксини и лекарства, комбинирани с омаловажаване на опасността от коронавируса.

Френският в. "Фигаро" цитира реакцията на Болсонаро на обвиненията. Бразилският президент заяви, че не е виновен в нищо и от самото начало е правил това, което трябва.

БТА