10 души са арестувани тази сутрин в България, Италия и Германия по подозрение в създаване на престъпна организация и укриване на данъци. Конфискувани са най-малко 13 милиона евро, се казва в съобщение на Европейската прокуратура, която е координирала акцията.

Това е и първият случай, регистриран в европейската институция още в деня на официалното й откриване – 1 юни 2021 г.

Имената и народностите на задържаните не се споменават.

Съобщение засега няма и от българската Специализирана прокуратура, която би трябвало да сътрудничи у нас с ЕП.

Главните заподозрени извършвали измами чрез т. нар. ДДС въртележка с цел многократна препродажба на автомобили в различни страни от ЕС. Предполага се, че те подавали фалшиви сведения за заплащане на такса продажба. Парите били възстановявани от държавата, като по този начин били причинени загуби в размер на поне 13 милиона евро.

Криминалната дейност била съсредоточена в Милано и германския град Айхщет. Дилърът на коли в Италия купувал луксозни возила от германски автокъщи в режим на вътрешен ДДС за ЕС. Закупуването станало първо чрез несъществуваща трета компания, базирана в Германия, и чрез лице, пребиваващо в Италия. По този начин била симулирана частна покупка, а купувачът не подлежал на облагане с ДДС, тъй като германските коли трябвало да бъдат регистрирани в Италия.

И действителният купувач, и действителният продавач оставали скрити. След това частният купувач в Италия фалшифицирал продажбата на името на първоначалния дилър в Милано. Последният след това продавал колите на други италиански дилъри или частни лица на привлекателни цени.

Тази схема позволила на измамниците да извлекат по-големи печалби чрез промяна на пазарните цени на колите. Участниците в схемата получавали възможност да прехвърлят зад граница по-големи суми пари с еднократни трансфери от по над 70 000 евро.

13 луксозни коли са конфискувани в Германия, става ясно още от съобщението на Европрокуратурата.

Трима от арестувани са свързани с Ндрангетата – мафията в южната италианска област Калабрия. Всички ще бъдат скоро изправени пред съда, твърдят от Европейската прокуратура.

Цялата операция е ръководена от делегиран европейски прокурор в Германия и изпълнена от Отдела за криминални разследвания към полицейското управления в Горна Бавария-Север и Финансовата полиция в Италия (не се изтъква конкретно каква е ролята на българските служби, б.р.).

„Това е първият случай, регистриран от Европейската прокуратура на 1 юни – датата на нашето официално начало. Много съм доволна, че разследването вече показа конкретни резултати“, коментира главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

По думите й операцията показва каква промяна е внесла оглавяваната от нея институция в трансграничните разследвания.

„Такава е новата реалност в зоната на Европейската прокуратура – без тромава взаимна правна помощ, бързи и решителни действия и фокусиране върху ефективното възстановяване на щетите“, допълни европейски обвинител номер 1.