Бившият премиер Симеон Сакскобургготски припадна по време на 3-часовата служба в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" край Асеновград, съобщи радио "Фокус". 

Когато Пловдивският митрополит Николай произнасяше благодарствена реч се обърна лично към него. 

"Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори. Вашето присъствие е знак, че когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата е тук. Уверявам ви, Ваше Величество, че църквата разбира статута на царя и винаги се молим за вас, но други не го разбират", каза Николай. В този момент Симеон Сакскобургготски пребледня като платно и подкрепян от свещеници и миряни бе изведен от претъпкания храм. По-късно той се възстанови и се включи в останалата част от тържествата в манастира.

Бившият премиер Сакскобургготски се почувства не добре по време на службата.
Патриарх Неофит

Инцидентът стана в присъствието и на патриарх Неофит. Той е в манастира, за да отслужи благодарствен молебен и да даде благослов за благоденствие, мир, здраве и просперитет на освещения клир и христолюбивото паство на богоспасяемата Пловдивска епархия.

След 7-годишна битка Пловдивската митрополия си върна собствеността върху манастира„Св. св. Кирик и Юлита" и влезе във владение на 11 септември тази година с решение на служебното правителство на Георги Близнашки. Досега той бе творчески дом на Съюза на архитектите.  Борбата за връщане на обителта към църквата започна на 18 август 2008 година, след скандал за собствеността на манастира. Ден по-късно митрополит Николай символично подстрига за игуменка на манастира сестра Юлита пред портите на затворената света обител.