Европейските мачове на ЦСКА-София и "Лудогорец" в четвъртък, 21 октомври, ще са първите големи за България спортни събития, които ще протекат при допускане на зрители на трибуните със зелен сертификат.

Мярката влиза в сила същия ден (утре) и ще бъде тествана в реални условия на стадиона в Разград и на "Васил Левски" в столицата. При това двубоите са международни.

Първи по време е двубоят на "Лудогорец" - от 19:45 ч. "орлите" приемат португалския "Брага" в Лига Европа.

От 22 ч. пък ЦСКА-София е домакин на "Зоря" (Луганск) в Лигата на конференциите.

Зеленият сертификат означава да имаш завършен ваксинационен цикъл или документ за преболедуване или отрицателен тест (антигенен или PCR).

Ето какво публикува "Лудогорец" на официалния си сайт: 

"С оглед последната заповед на Министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за задължително представяне на зелен сертификат за достъп до стадионите ПФК Лудогорец съобщава, че ще направи всичко възможно за отваряне на пунктове за тестиране на фенове преди двубоя от Лига Европа с Брага в четвъртък. Целта е Клубът да окаже максимално съдействие на хората, които вече са си закупили билети от предварителната продажба и на тези, които възнамеряват да го направят.

До сряда на обяд Лудогорец ще обяви как привържениците, които не разполагат със зелен сертификат, могат да си направят тест, с който да бъдат допуснати до "Хювефарма Арена".

Клубът призовава всички ваксинирани и преболедували в срок от 180 дни да се регистрират на www.his.bg, https://www.his.bg/bg/dgc, за да се сдобият със зеления сертификат, който ще им е нужен занапред при посещение на футболните мачове от вътрешното първенство и европейските клубни турнири."

ЦСКА-София също отваря пунктове за тестуване. Клубът дори е договорил преференциални цени за привържениците си. Вижте съобщението на "червените":

"С цел да улесни привържениците, които искат да подкрепят любимците си на стадиона, ръководството на ЦСКА организира специализирани пунктове за тестване в дните преди мача със Зоря.

В сряда ще бъдат отворени 2 пункта - един пред музея на стадион "Българска армия" и един до фен магазина, като те ще бъдат с работно време от 12 до 19 ч. В четвъртък освен тях ще работят още 3 пункта около Националния стадион "Васил Левски" с работно време от 11 ч. до 22 ч.

Във всеки пункт ще бъдат осигурени достатъчно служители, които да обслужат желаещите да се тестват.

Ръководството на ЦСКА договори и преференциални цени за всички зрители, които искат да се тестват специално за мача със Зоря - бързият антигенен тест ще струва 10 лв. в специализираните пунктове. Призоваваме всички желаещи да се тестват да го направят възможно най-рано, за да се избегнат струпвания преди мача.

Билетните каси на стадион "Българска армия" ще работят от 12 до 19 ч. днес, а в деня на мача билети ще се продават и на касите на "Гурко" от 11 ч. до края на първото полувреме на срещата, която започва в 22:00."

ЦСКА-София прояви инициатива и в края на миналата седмица се срещна със здравните власти в опит да ги призове публиката да бъде върната на стадионите. Ден по-рано "Левски" прикани държавата да компенсира клубовете финансово, предвид затворените арени.

Апели отправиха други клубове и фенклубове, както и президентът на БФС Борислав Михайлов.