Пълно единомислие - нещо много рядко срещано в Съдийската колегия на ВСС, беляза обсъждането днес на темата български гражданин ли е Алексей Трифонов, председателят на Софийския градски съд.

Както е известно, според Закона за съдебната власт съдия, прокурор или следовател може да бъде "лице, притежаващо само българско гражданство".

Спорът всъщност е претоплен - той възникна преди две години, когато изборът на Трифонов за председател беше оспорен във Върховния административен съд (ВАС) от опонента му за поста Евгени Георгиев. Тогава Георгиев представи на съда информация, че Трифонов е роден в руския град Курск през 1972 г. и е вписан като български гражданин - според опонента - без законови основания. Българският акт за раждане на Трифонов е издаден от столичния район „Илинден“ през 1988 г., когато той е на 16 години. Преди това той е имал акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г.

И през 1972 г., и през 1988 г. действа Конвенция между Народна република България и СССР, според която, ако се роди дете на родители от двете държави, те могат да изберат гражданството му. Но молба се подава в два екземпляра в едногодишен срок от датата на раждането на детето. Т.е. българският акт за раждане е можело да бъде съставен по такава молба, но до момента, в който Трифонов е навършил едногодишна възраст - някъде през 1973-а.

Миналата година ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу избора, като подчерта, че гражданството не може да се установява по съдебен ред и съдиите стъпиха на факта, че Трифонов има редовни български документи за самоличност, в които е посочено, че е българин.

Междувременно, че Трифонов е любимец на мнозинството във ВСС пролича по това, че по личното предложение на Боян Магдалинчев, съветът гласува безпрецедентен акт за незабавното му встъпване в длъжност - без да се чака решението на върховния съд. Аргумент тогава беше, че не можело СГС да стои без председател (други органи като Апелативната спецпрокуратура, която контролира едни от най-важните дела за "висока корупция", са без шеф от повече от 3 г., но това е друга тема, б.р.).

Така конфликтът изглеждаше затихнал, докато на 1 септември Валя Ахчиева го рестартира. Тя бе изслушана в т. нар. Комисия по ревизията на съществуващото тогава 46-о НС и отново лансира тезата, че председателят на СГС няма българско гражданство (което може и да звучи формално, но при едно евентуално такова решение, неговите актове назад във времето с голяма степен на вероятност биха се оказали нищожни, б.р.).

На пленума на ВСС миналата седмица стана ясно, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов отново внася във ВСС документи по казуса с гражданството на Трифонов. Тъй като според масивите за населението той нямал българско гражданство, смята професорът.

Стоилов освен това пише до район "Илинден", както и  до МВР, като твърдо се произнася в посока - че съдията към днешна дата не е български гражданин. В две свои писма от 20 август 2021 г. – до секретаря на район „Илинден“ и до министъра на вътрешните работи, е посочил, че „и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин“.

На практика всички членове на съдийската колегия днес се обединиха, че съдебният шеф има българско гражданство на база произход - от баща. 

Само опозиционерите - които не спориха този път с мнозинството, отбелязаха, че истинският отговор би бил - не дали има или няма, а че "не е тяхна работа" гражданството на даден човек. Има български акт за раждане - и точка. Към това бяха добавени шофьорска книжка, военна книжка и дори, че Трифонов гласува за български президент.

Най-дълго говори председателят на ВАС Георги Чолаков (който в отсъствие на кандидат-президента Лозан Панов председателства заседанията) и дори заяви, че му е "писнало да се занимават с гражданството на този колега". Но дължали този дебат на обществото.

Чолаков изтъкна дори "отбиването на воинския дълг", от който България се е възползвала като аргумент в полза на съдията. Подкрепи го доайенът Севдалин Мавров - че навремето НРБ много щателно проучвала кого взима за войник.

"Да се представя проблем означава дори да се поставя България в позиция на заплаха от неизпълянване на свои задължения, произтичащи от межуданродни конвенции", описа Чолаков заплахата от действията на министър Янаки Стоилов (иначе казано - държавата СССР може да ни се разсърди, б.а.)

Вероника Имова се застъпи, че съветът изобщо не е компетентен по темата. Тя напомни, че българско гражданство се придобива по 3 причини: произход, месторождение и натурализация.

А Министерството на правосъдието, в лицето на министъра, до който следва да бъдат подавани молби за придобиване на гражданство по натурализация, както и молби за прекратяване или за въстановяване – касаят именно хипотезите с признати български граждани по натурализация.

А пък Трифонов е гражданин по произход, обедини се мнозинството.

Дори напълно принципната опозиционерка Олга Керелска изтъкна, че "в акта за радждане е записано, че той е български гражданин - докато този акт съществува, ВСС няма какво да направи. А за да отпадне той, трябва да се проведе съответното производство, което да докаже неистинност на вписаното.

"Оттам нататък ние сме длъжни да се съобразяваме със съществуващия акт за раждане."

За финал другата изявена "опозиционерка" - Атанаска Дишева, която обичайно е остра и непримирима и се изказва напоително по всеки въпрос, обяви, че изобщо няма да взима становище. Защото нито имат законово основание, нито има такава процедура – да се произнася ВСС по гражданството на някого.

Все пак Дишева се застъпи да изискат от община „Илинден" - дали се предприети действия във връзка с писмото на Янаки Стоилов. Както и настоя да се покани самият министър Стоилов и да се проучи все пак - дали има възможност при такава хипотеза за прекратяване на мандат или освобождаване на административен ръководител.

"Някой смата ли, че Алексей Трифонов не е български гражданин?", малко драматично попита съдийската колегия председателстващият Георги Чолаков.

Не се чу нито едно "не" - само тук-таме забележки, че това не е работа на ВСС. 

Интересни данни за плановете си след края на мандата във ВСС даде Боян Новански. На фона на факта, че е от политическата квота - представител на "Атака", той малко изненадващо посочи, че харесва френски език, също така френски шансони и си е харесал място във френския Прованс.

"Аз пък много искам да ме провъзгласите за французин, щото имам планове след ВСС и много го искам!", отбеляза пратеникът на Волен Сидеров в съвета.

Той нарече свободни съчинения написаното от министъра и попита какъв ли е Алексей Трифонов, щом има документ от руската федерация, че не е техен гражданин.

"Явно ще да е ескимос - да, ама не прилича на ескимос! Не знам какво иска министърът на правосъдието от нас. Да го изпратим (Алексей Трифонов) в бежански лагер?!

Нищо друго не ни остава, освен да приемем точката за сведение и да се разотиваме. И все пак - моля ви произнесете се, че съм френски гражданин и ви казах защо!"

Атанаска Дишева не пропусна да подкачи Боян Новански - да се обсъди във ВСС къде ще живее в Прованс - как, на какви основания, защото френската държава изисква да си придобил имот там, и пр.

"На какви основания? Нека се заемем и да дебатираме този въпрос", каза Дишева, която иначе е върховна съдийка от ВАС, и призна, че няма такива качества на изказа.

Накрая Съдийската колегия излезе с любимата си формулировка - "приема за сведение" писмото на Стоилов. Гласуването бе 9:0 - единодушно.