Русия не иска разделена Европа, а Европа, разделена от Америка. Руските медии днес обстойно цитират говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в разяснения пред гостуващи френски журналисти.

Съществуването на разделена Европа не е в интерес на Русия, смята Песков, цитиран от ТАСС. Интервюто му е включено в двучасовия филм "Владимир Путин: Господарят на играта" (Poutine, le maitre du jeu), показан в неделя вечер по телевизия France 5.

"Русия изобщо не е заинтересована от съществуването на разделена Европа. Ние сме интересовани от съществуването на проспериращи европейски държави, независими една от друга. Европа сега търси свои пътища, задава въпроси за своята отбранителна система, като както и за необходимостта от независима отбрана. Европейците се нуждаят от собствена армия", каза Песков.

В същото време той отбеляза, че в момента „не е ясно дали американците ще останат в Европа и дали ще продължат да защитават европейците срещу тези„ ужасни руснаци “.„ Искаме да бъдем чути: не заплашваме никого , ние не сме източник на опасност, ние сме много голяма и много силна страна, която търси партньори “, заяви прессекретарят на руския лидер.

Коментирайки думите на водещия, че придвижването на руските войски до границата на Украйна се възприема на Запад като заплаха, той подчерта:

„Разбира се, можем да разберем чувствата ви. Но ние предпочитаме вие, европейците, да сте по -добри информирани войски в региона проведоха масирани учения на НАТО близо до руската граница." В същото време Песков припомни, че „през цялото време говорят за концентрацията на руските войски, но никой не говори за концентрацията на войските на НАТО“.

Отговаряйки на въпроси относно присъединяването на Киев към Северноатлантическия алианс, той каза, че "присъединяването на Украйна към НАТО би било най-лошият сценарий".

"Това е сценарий, който излиза извън червените линии на националните интереси на Русия. Това е сценарий, който може да принуди Русия да предприеме активни мерки за гарантиране на собствената си сигурност", каза Песков.