Германската партия "Зелени" одобри с гласуване официалното пристъпване към преговори за управляваща коалиция с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СДП), предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Агенцията припомня, че "Зелените" завършиха трети на парламентарните избори миналия месец.

След специално свикана среща на изпълнителните органи на формацията един от съпредседателите на партията - Роберт Хабек - заяви: 

"Истината е, че точно сега пишем част от зелената история. Дойдохме във време на надежда", допълни той и припомни, че партията е напът да стане за втори път част от федералното правителство.

Хабек изтъкна, че преговорите за влизане в правителство ще започнат в момент на значителен риск от криза, цитирайки "неудържимото глобално затопляне" и огромната власт на международните технологични гиганти.

"Сега "Зелените" трябва да докажат, че са готови да поемат отговорност за управлението. Преминаваме от отбрана в настъпление. Искаме тази отговорност", подчерта той.

Предложената коалиция може да е "голяма победа за "Зелените", за Германия", каза Хабек, цитиран от Асошиейтед прес. 

В следващото правителство "Зелените" могат да поемат повече отговорност за страната ни от всякога, можем да бъдем движеща сила на големи трансформации", подчерта той.

Макар че трите партии вече се договориха за официални преговори за коалиция, днешното гласуване е официално потвърждение от страна на по-широка членска маса на "Зелените".

В гласуването участваха 16-членният партиен съвет, делегати, водачът на парламентарната група на "Зелените" в Бундестага (долната камара), евродепутати от партията и представители на младежкото крило.

Социалдемократите одобриха официално решението за начало на преговори още в петък, а ръководството на СДП се очаква да направи това утре.