Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Твърденията, че Русия използва енергията като политическо оръжие са нелепи."

Това заяви днес пред BBC руският посланик във Великоритания Андрей Келин. Той трябваше да отговори на въпроса дали Москва не подава достатъчно газ към Европа в опит да манипулира борсите, икономиката и политиката на Стария континент. 

Според Келин такова нещо няма и дори обеща, че в момента, в който новия газопровод "Северен поток 2" бъде пуснат в експлоатация, цените моментално ще паднат.

"Очакваме окончателно разрешение от Германия. Веднага, когато това стане факт, Европейският съюз ще бъде снабден с газ през този газопровод, който е по-къс, осигурява по-чист газ, защото е нов и с модерно оборудване. Определено ще е по-евтин, отколкото са сегашните доставки на газ", коментира той, цитиран днес от БНР. 

На въпрос обаче дали, ако Германия се забави с одобрението, Русия ще увеличи ли обема на доставките на газ към Европа, Келин посочи:

"Доколкото е възможно. Увеличихме доставките през Украйна с 10%, но не можем да направим повече, тъй като оборудването по този тръбопровод не е било осъвременявано никога и е опасно да се използва."

Журналистът от BBC опонира, че според обществено достъпната информация такова увеличение няма, на което Келин отговаря, че не е специалист, но газът "не тече със скоростта на светлината".

Според руския дипломат само маркетолозите и специалистите могат да кажат дали с въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" цените на газа в Европа ще се понижат.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред телевизионния канал "Россия 1", че Западът обвинява Русия за покачващите се цени на газа, защото не може да признае собствените си грешки относно зелената енергия. 

 

Ключови думи

Коментари

Калин

Нелепи са текстовете, които печатате ! Точно това прави Русия, за да изнудва Европа за Северен поток. Нали не си мислите, че ние не слушаме и руски и английски коментатори по темата, а просто чакаме КлубZ да публикува някоя глупост, за да ни осведоми ! Заобикалянето на Украйна, шантажирането на Европа с газта, е тема и на Михаил Крутихин, експерт по газта. Но той явно не чете клуб Z...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.