Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите. 

Такъв съвет даде днес на потребителите банкерът Левон Хампарцумян. Той коментира влиянието на инфлацията върху спестяванията и нагласите на икономиката. Припомняме, че именно олиото бе идентифицирано като една от стоките с най-високо повишение в цените в едно от последните проучвания на КНСБ. 

Според Хампарцумян, инфлацията в момента е логична и неизбежна. Спекулативното повдигане на цените пък може да бъде пресечно през потребителското поведение. Важното, според банкера, обаче е централните банки да успеят да задържат инфлацията умерена и разтеглена във времето, а не концентрирана в един период. 

"Ако човек има повечко пари в банка, е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство", смята Хампарцумян. 

Той коментира и проблемът с енергийната криза в Европа, като подчерта, че тя не е свързана с фискалната инфлация, но пък има общо с Китай и неговите опити да "позеленее". Според него Зелената сделка не работи ефективно за държави като България. 

"Зелената сделка изкуствено прави използването на фосилни горива по-скъпо, за да стимулира другото. За да станеш зелен, първо трябва да си забогатял, за да можеш да си позволиш тези неща"

Иначе - Хампарцумян е оптимист за родната икономика, потвърди и че банките са в добро състояние. Според него обаче, ако искаме да тръгнем напред бързо трябва да оправим образованието си. В противен случай, каза днес той, умните ще си тръгват, а тук ще остават "парадоксални хора, които вярват на врачки".