Има много смисъл в идеята за газов разпределител, която лансира министър-председателят, и тя заслужава да бъде внимателно анализирана.

Това каза за БНР председателят на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен директор на „Овергаз“ Сашо Дончев. Според него, такъв хъб би възникнал по естествен начин в Турция, ако там се появи руски газопровод, което би довело и до строежа на ирански и азерски такъв.

"Това е интересна идея, защото няма никакво съмнение, че основната цел в геополитически аспект на Русия сигурно е била с този проект да заобиколи Украйна. Но същевременно трябва да си признаем, че ние всяка зима изпитваме определени затруднения при удовлетворение на потребностите си за природен газ, тъй като тръбата, по която газът идва от Русия към България, снабдява цяла Югоизточна Украйна. И когато там захладнее, потреблението на газ в Украйна става много по-високо отколкото е договорено, а от това страдаме и ние, тъй като пада налягането, респективно количеството на газ, което получаваме", каза бизнесменът. 

Запитан за състоянието на енергетиката, Дончев подчерта, че енергетиката е останала бастионът на корупцията и на социализма в България.

"25 години след началото на прехода, крайно време е този разговор да се проведе смислено, задълбочено, защото ние чуваме сега - 850 млн. нови загуби, 3,5 милиарда загуби за НЕК. Хората дори не могат да осмислят тези цифри", смята председателят на БСК.

Съоръженията, по които се пренася електрическа енергия у нас, са ужасно остарели и това е причина за честите аварии, отчете Дончев, според когото е неизбежно цената на тока да се повишава:

"За да се постигне високо качество, за да се приближим до качеството на електроснабдяване в Европа, са нужни инвестиции. Е не могат да се правят инвестиции, при положение че 25 години всички политици се опитват да правят социална политика през цената на тока. За съжаление, в България има много бедни хора, но проблемът с бедността не може да бъде решаван по този начин."

Ресурсите и суровините не трябва да са евтини, защото това води до пилеенето им, смята Дончев.

За 25 години условията за свободна конкуренция у нас са утежнени, заяви още бизнесменът.

"Предишното правителство, по наше настояване, си направи труда и успя да събере в един анализ всички съществуващи нормативни актове, които имат отношение към бизнес средата. Оказа се, че броят им е 2200. Това са документите, с които се създават лицензионни, регистрационни, разрешителни и всякакви други режими, документи, на базата на които администрацията издава някакви справки, разрешения, съгласия. Самата цифра е ужасяваща.

Дончев заяви в отговор на слушателски въпрос, че няма политически амбиции. Въпреки това бизнесмените и хората, които са доказали че са способни да произвеждат стойност, имат място в политиката, категоричен е той.