България поиска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Това става ясно от изпратения днес в Европейската комисия национален план за възстановяване и устойчивост.

Планът на България е структуриран около 4 стълба:

• 1. „Иновативна България“;

• 2. „Зелена България“;

• 3. „Свързана България“;

• 4. „Справедлива България“.

Той включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването.

Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г. Предлагат се проекти в пет от общо седемте европейски водещи области.

ЕК е получила плана, се казва в официално разпространено съобщение от „Берлемон“. Само половин час по-рано говорител на Комисията каза в отговор на журналистически въпрос, че планът още не е получен.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на инструмента „ЕС от следващо поколение“, откъдето ще бъдат осигурени 800 милиарда евро по текущи цени в подкрепа на инвестициите и реформите в целия Европейски съюз.

Следващи стъпки

След като България предаде окончателния си план, Европейската комисия ще направи оценка въз основа на 11-те критерия, установени от Механизма за възстановяване и устойчивост, заявиха от ЕК.

Това включва и проверка дали планът ефективно допринася за изпълнение на специфичните препоръки към страната. Ще бъде проверено и дали в плана са предвидени 37 на сто разходи за борбата с климатичните промени, както и дали инвестициите и реформите са в подкрепа на най-малко 25 процента за цифровия преход.

След като Комисията приключи с оценката, Съветът на ЕС разполага с 4 седмици, за да приеме нейното предложение и да го изпълни.

Така вече Комисията е получила 26 национални плана. Остава да бъде предаден само този на Нидерландия.