Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Булгаргаз“ може да спре доставките за „Топлофикация“-София, ако тя не изплати до 24 октомври просрочения си дълг от 131 милиона лева към него, каза тази сутрин по бТВ шефът на газовото дружество Николай Павлов.

„Топлофикация“-София дава 30 на сто от приходите на „Булгаргаз“ и ако не плати, застрашава неговата способност да плаща за газа, който внася в страната, каза той.

„Дългът на  „Топлофикация“-София се явява голям проблем за „Булгаргаз“  и за енергийната сигурност“, каза Павлов.

Той уточни, че с поскъпването на газа дългът на топлофикационното дружество може до 200 милиона лева до края на тази година. има принципал, който трябва да се грижи са своето дружество

Павлом отбеляза, че очаква принципалът на „Топлофикация“ да вземе мерки за погасяване на дълга и да не се стига до спиране на парното и топлата вода на софиянци в началото на отоплителния сезон. 

Той обаче предупреди, че ако не получи дължимите суми, „Булгаргаз“ не може да рискува доставките за останалата част от страната заради столицата.

Павлов обясни и защо „Булгаргаз“ е поискал увеличение на цената на газа с 32 процента- 24 пъти са се увеличили международните цени от юни, посочи той. За последните три дни увеличението на борсовите цени е с 20 на сто.

Покачването е довело и до поскъпване на електричеството, защото над 40% от електроенергията в Европа се произвегда от природен газ. У нас този дял е едва 6 %.

Към това се прибавя проблемът и че в Европа не са пълни газохранилищата.

„Ние си изпълняваме плана за нагнетяване и в момента нагнетяваме повече количества отколкото сме имали миналата година“, каза той, посочвайки, че освен „Булгаргаз“ в страната работят още 20-30 други доставчици.

Павлов посочи, че дружеството му има дългосрочни договори с руския и азерския доставчик и че няма да допусне недостиг.

„За клиентите на „Булгаргаз“ са гаратирани доставките за страната“, каза той.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.