Големите предприятия с енергоемко производство, които са около 150-160, да купуват ток направо от АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания. Това предложение е направено днес от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по време на извънредна среща с правителството. На нея се обсъждаха варианти за справянето с изключително високите цени на тока, които затормозяват икономиката. 

Все още обаче не е ясно дали това предложение ще бъде прието, защото по него няма никакви разчети, а правителството не знае дали тази мярка няма да вдигне цените на борсата за останалите, които купуват от нея. 

Не е ясно и как ще се определят цените по тези евентуални договори, но работодателите твърдят, че ще е по-евтино за тях при запазване на печалбата на енергопроизводителите. 

Не е ясно и дали, ако такава мярка бъде приета, това няма да означава, макар и временно, практическо суспендиране на либерализацията на пазара за големите играчи. Не е въобще ясно и как това ще помогне на малките, дори да не вдигне цената за тях. 

"Проблемът е голям и не може да се чака повече. КРИБ ще предложи на колегите от другите организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се случи до края на другата седмица", обясни днес председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

Той нарича предложението си "хибриден модел на работа", който бил наложителен в такава тежка криза. 

"Сега не сме казали още да или не - намерили сме формулата или не сме я намерили. Всичко, което казваме е, че имаме желанието и аз лично имам и вярата, че ще постигнем едно добро решение за индустрията, за хората и за държавата", заяви пък финансовият министър Валери Белчев.