ТЕЦ "Варна" няма възможност да работи през зимата на 2015 г. и спира от 1 януари 2015 г. "Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европейското законодателство", цитира БГНЕС информация от ЧЕЗ.

ТЕЦ "Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01. 01. 2015 година. След тази дата централата няма да може да работи въпреки усилията на българската държава в лицето на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг и ЧЕЗ, се казва още в съобщението.

Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 г. в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

От своя страна ръководството на топлоцентралата е провело поредица от разговори и консултации с българските институции в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ-а, след като през октомври ЕК съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ "Варна" да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните.

При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10.12.2014 г., казват още от ЧЕЗ.

"На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ "Варна" ще трябва временно да бъде спряна", потвърди и Минчо Минчев, изпълнителен директор на централата, пред БГНЕС.

Поетапно след тази дата ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ-а, за които няма реализация след края на годината.

"Проблемът при ТЕЦ "Варна" според мен е, че тя е достатъчно натоварена със задължения и заради това не може да закупи горива за своята работа. Има институции в България, които трябва да дадат ясен отговор и да не си прехвърлят топката пред очите на нищо незнаещия български консуматор." Това обаче каза пред БГНЕС Рачо Петров, финансов и икономически анализатор, бивш зам.-министър на икономиката.

"Защо се стигна до спиране на централата? Не, причината не е в ЕК, както пишат, откъдето не бил получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала. Ами то се подразбира - ако ние късно сме отправили въпроса и късно ще получим отговора. Отговорните лица за това затваряне на ТЕЦ "Варна" трябва да са ясни и да се кажат публично техните имена и длъжности", настоява Петров.