Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Може да обявим нови мерки, които ще влязат в сила до няколко дни. Това обяви пред Нова тв служебният здравен министър Стойчо Кацаров. 

"Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни".

И добави, че ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Кацаров призна, че ситуацията в България е сериозна, но допълни, че здравната система е добре организирана.

"Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следим развитието на ситуацията". 

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитвал се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Кацаров отбеляза, че България не е отделен случай и че по отношение на смъртността страната ни още преди пандемията е била на първо място.

"Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система".

Освен некачествената здравна система, той отдаде високата смъртност в България на ниския процент на ваксинация. 

"Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото ѝ управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега", обясни Кацаров.

Той отхвърли твърдението, че хората са слабо информирани за ваксините.

"Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки", каза здравният министър.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.