Документи от “Досиетата Пандора” разкриват, че собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката. Това показва поредната публикация на разследващия сайт Bird.bg, който е единственият партньор на журналистическият консорциум, който представи документите по Pandora Papers. 

Според изнесените днес данни, за да стопи проблемните експозиции ръководството на банката заставя бизнесмени да вземат цесии, които са несъбираеми. След това те са атакувани от Специализирана прокуратура, а накрая имуществото им се купува на безценица от адвоката на Пеевски Александър Ангелов и приближения му Георги Самуилов, пише bird.bg. Освен това става явна и връзката на популярния вече у нас малоимотен кипърец Георгиос Геогиу и двамата собсвеници на банката. 

Последният беше осветен още през 2014 г. като един от хората, които са концентрирали най-голям портфейл кредити от банката - 1,2 млрд. лв. 

Георгиус се появяваше краен собственик на “Юлен” АД, на “Витоша Ски”, на такситата “ОК Супертранс”, на фирмите зад Кремиковци, на фирмата “Булмаркет” с влака-убиец от Хитрино и много други бизнеси. Загадъчният кипърец се оказа най-големият чуждестранен инвеститор у нас.

Сега Досиетата Пандора показват еднозначно кой стои зад Георгиос Георгиу. Информацията се открива в кореспонденцията между регистратора на офшорни фирми Trident Trust и кипърската кантора G. Papadopoulos & Co. От Trident Trust искат да получат подробна информация за реалните собственици на всички фирми в Британските Вирджински острови, които са регистрирани за клиенти на техния кипърски контрагент. Това е необходимо заради промяна на законодателството в БВО, задължаващо фирмите да поддържат регистър на действителните собственици.

От списъка и документите става ясно, че Георгиос и други подставени лица се вписват от Papadopoulos & Co. като формални притежатели на дяловете на офшорките, но действителните бенефициери са мажоритарните акционери в ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

"С други думи, вече са налице доказателства, че двамата банкери са си раздали на самите себе си под формата на кредити не само целия собствен капитал на банката, а и още 500 милиона от парите на вложителите", гласи обобщението на документите. 

Как се появява... Пеевски

След рухването на КТБ проблемите й кредити, особено такива, които се свързват с бившия депутат Делян Пеевски, бяха преместени в ПИБ. Заради предстоящия през 2016 г. стрестест от страна на ЕЦБ, ПИБ предприе прочистване на проблемния си кредитен портфейл чрез различни трикове и цесии.

Като пример от bird посочват схемата, при която кредитът се разсрочва  далеч напред във времето с анекси към първоначалния договор. Така например, през май 2021 г. погасяването на кредита на “Витоша ски” към ПИБ за 17 750 000 евро, е отложено за далечната 2036 г.

“Витоша ски” е собственост на Ellora Management Limited, чиито крайни бенефициери според Досиетата Пандора пак са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Но в Търговския регистър няма следа от тях. Там като представител на “Елора” е посочен собственикът на кантората в Кипър Джордж Пападопулос.

Разследването обаче показало, че има "трик", който позволява да се премине ръба на закона - през съмнителни цесии. Така например обствениците на фирмата “НСА Инвестмънт” разказали пред екипа на медията как са били заставени да подпишат цесия на вземане от ПИБ за 2 милиона евро към строителната фирма “ПСТ Груп”. Неочакваната екстра от два милиона е била задължително условие, за да получат кредит от 7,3 милиона евро. При това те са били настоятелно посъветвани да не правят опити да събират цесията.

"ПСТ Груп" е една от големите строиелни фирми за пътища и е многократен получател на държавни поръчки при управлението на Бойко Борисов. Тя е и контрагент при съмнителните ин хаус процедури на държавната "Автомагистрали" ЕАД. 

Кредитната експозиция на ПИБ към “ПСТ Груп”, според последния отчет, който е публикуван за 2019 година, е между 100 и 150 милиона лева.

“ПСТ Груп” АД е собственост на кипърската “Колвик Сървисиз” и с деклариран краен собственик Камен Кичев – бивш зам.-министър на транспорта. Той обаче отказал да коментира ситуацията. 

Но преди “Колвик” собственици на акциите на “ПСТ Груп” са фирмите “Галиано Уърлдуайд Лимитид” и  “Ди Ви Ти Джи България”, която пък е собственост на “Кокейта груп Лимитид”. Благодарение на Досиетата Пандора днес знаем, че зад “Галиано Уърлдуайд Лимитид” и “Кокейта груп Лимитид” отново стоят основните акционери в ПИБ – Минев и Мутафчиев.

Когато все пак фирмата “НСА Инвестмънт” започва да прави някакви постъпки за събиране на вземането, нейният собственик изненадващо се превръща в „клиент“ на Специализираната прокуратура и изкарва в ареста 5 месеца. Фирмата му има затруднения да връща кредита и много бързо ПИБ усвоява имотите, които са обезпечение по кредита.

Един от най-апетитните имоти е продаден много под себестойността му на фирмата “А.А. Инвест”. Собственик на това дружество е адв. Александър Ангелов – един от най-доверените хора на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Връзката на Ангелов с Пеевски излиза и от Досиетата Пандора. BIRD вече разкри, че Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете от офшорката Verum International Limited и ги прехвърля на адв. Ангелов, пишат още от bird. 

Другата заложена от “НСА Инвестмънт” сграда е купена от “Инса Ойл” на Георги Самуилов. Самуилов също е считан за особено близък до олигарха. Същият придоби и хотел “Берлин” преди Пеевски да бъде санкциониран по закона “Магнитски”.

Връзките между ПИБ и Пеевски обаче не приключват тук, показва т документите "Пандора". 

Така например офшорката “Галиано Уърлдуайд Лимитид” собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се представлява от Иван Шарланджиев, бивш изпълнителен директор на пловдивската фабрика за опаковки на цигари “Юрий Гагарин”.

След 2006 г. акциите на “Юрий Гагарин” се държат от “Баранко” ЕООД. В нея управител е “Уестууд Инвес лимитид”. Досиетата Пандора разкриват, че и тази фирма също е собственост на Минев и Мутафчиев. Впоследствие през “Комсо Табако” във фабриката влиза директно Делян Пеевски.

Според днешната публикация, освен това е намерено и референтно писмо от ПИБ за Пеевски, в което той е наречен "коректен, надежден и уважаван клиент на банката".

Отговорът на институциите

Bird e потърсила за коментар БНБ и ЕЦБ. Единствено отговор е получен от ЕЦБ, който обаче гласял, че коментар засега няма да има.