Украинското външно министерство се обърна преди малко към НАТО с молбата пактът да разгледа всички възможности за защита на териториалната й цялост, предаде Интерфакс.

Киев моли алианса да защити и украинския суверенитет и ядрените обекти на територията на страната във възка със заплахата от руско военно нахлуване. Дипломатическото ведомство на Украйна се обърна със същата молба и към ЕС и САЩ.

НАТО обаче не е в състояние да приложи член 5 от Вашингтонския договор. Той гласи буквално следното: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях, и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, по силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от член 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област." Този член трудно би могъл да бъде приложен в случая с Украйна по простата причина, че тя не е член на НАТО.

Изявлението за поисканата помощ от Северноатлантическия пакт бе направено от временния украински външен министър Андрий Дешчица. Той предложи на представителите на международните организации да дойдат в Украйна и да се убедят, че там няма насилие към националните малцинства. Първият дипломат на Киев допълни, че въпреки опитите си не е успял да се свърже с руския си колега Сергей Лавров. Малко преди това временният премиер Арсений Яценюк заяви, че руско нахлуване ще означава скъсване на отношенията между двете държави. Армията на Украйна бе поставена в пълна бойна готовност по нареждане на временния президент Александър Турчинов.

Стъпката последва разрешението, което горната камара на руския парламент даде на президента Владимир Путин да вкара войски в Украйна. Според говорителя му Дмитрий Песков обаче Путин все още не е решил дали да праща армията си там. Самият Путин разговаря по телефона с американския президент Барак Обама и заяви, че Русия си запазва правото да защитава своите и на рускоезичното население на Украйна интереси в случай на разпростиране на насилието. Двамата лидери разговаряли помежду си за Украйна в продължение на час и половина, твърди АФП. Путин изтъкнал, че ултранационалистически елементи в Украйна извършвали престъпни действия, поощрявани от настоящата власт в Киев.