Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Олющен портрет на Фредерик Шопен, купен на вехтошарски пазар и закачен на стена в частна къща в Полша почти три десетилетия, се оказа от 19-и век, от времето на композитора, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА.

Реставрираният портрет вече е поставен в позлатена рамка и е в банков сейф, докато собствениците му обмислят какво да правят с него.

За съществуването на картината беше съобщено, докато Варшава е домакин на конкурса "Фредерик Шопен", лансирал кариерата на много пианисти.
Проф. Дариуш Марковски, който е изследвал и реставрирал портрета миналата година, каза, че има значителна историческа и емоционална стойност, но се въздържа да посочи евентуална цена. Творбата е с размери 29,5 см х 23,3 см. Марковски я е датирал към средата на 19-и век по използваните материали и пигменти, остаряването и увреждането им.

Точната година не е възможно да бъде посочена, нито кой е художникът. Вижда се само първото му име - Алфред.

"Очевидно е Шопен, но не мога да кажа дали той е позирал за портрета, или е нарисуван от друга картина", обясни Марковски.

Шопен е роден през 1810 г. в Желязова воля, близо до Варшава. Той напуска Полша на 19 години, за да продължи музикалното си образование във Виена, след това в Париж, където се установява, композира, изнася концерти, дава уроци. Умира на 17 октомври 1849 г. в Париж.

Портретът е купен от познавач на битпазар близо до Люблин през 90-те години на миналия век. Финансови трудности карат семейството да поискат професионална оценка.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.