Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата реши да поиска сметка от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров как се лекуват от COVID-19 децата. Това е само част от серията въпроси и изисквания, които са изпратени до МЗ. Те включват и питания как се осъществява контролът на противоепидемичните мерки, обхващат и темата за ваксинационните сертификати и съмненията, че има фалшификати сред тях.

Има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници? Има ли щадящи тестове в детските колективи? Това е една част от серията питания.

"Във връзка със значителното увеличаване заболеваемостта от COVID-19 във възрастовата група 0-19 години, Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи", се казва в съобщението от прокуратурата.

Преди дни министърът коментира, че има осигурени достатъчно легла в болниците за деца пациенти от COVID, както и че има протокол за лечението им. Според предписанията на МОН тестването на ученици и персонал в училище е възможен и има смисъл, ако има съгласие от мнозинството от родителите за това - нещо, което на този етап не е налице.

Следващата точка е контролът върху въведените мерки.

"В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес  (чл. 127, т. 5, т. 6 от Конституцията, както и  чл. 145, ал. 1, т. 1 - 6 от ЗСВ), ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите", изискват от Върховната административна прокуратура. 

РЗИ извършва проверки, но поради недостиг на хора и много задържения, с които те са натоварени тези проверки са недостатъчни. Това многократно е обяснявано от здравните власти.

 
Има и искания за актуална информация за контрола на ваксинационния процес. Както и се пита какво се прави за отстраняването на издаването на фалшиви сертификати и как се изследва "пробив на ваксината" (каквото и да се има предвид). 

"Въз основа на необходимост от получаване на точна и актуална информация, която да послужи при преценка на законосъобразност на актове или действие/бездействие по реда на надзора за законност, ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред", пишат от ВАП.

Здравни екперти вече излязоха с предположения, че част от хоспитализираните и починалите ваксинирани са били с фалшиви сертификати - по-точно с напълно редовни сертификати, но без поставени ваксини. От МЗ съобщиха, че всички налични сигнали за лица, заподозрени в подобни действия, са предадени на прокуратурата и оттам се очакват действия.

"Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус", изискват обаче от ВАП сега.

Служебният здравен министър следва да изпрати и информация "дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници". 

Накрая има и напомняне Министерство на здравеопазването да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

Това не е първото подобно искане от страна на прокуратурата по отношение на управлението на коронакризата. Първия път МЗ отговори много бързо и много лаконично.

Активността на ВАП идва на фона на навлизането в разгара на четвъртата вълна, повишаване на броя на заболелите и на смъртните случаи, темповете на ваксинация са все така ниски. Повечето от питанията имат отговор дори само от публично наличните информации от здравните власти. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.