Ръстът на ранните заявки за следване в Нидерландия през следващата академична година е над 80%, съобщиха от фирма „Интеграл“ – организатор на форума „Световно образование“, който тази есен се провежда за 42 път в София (9-10. октомври), Пловдив (11. октомври), Бургас (12. октомври) и Варна (13. октомври). В някои области като Варна и Бургас това увеличение стига до два, дори три пъти. Данните са от вече проведения виртуален формат на изложението през септември. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са "Компютърни науки", "Бизнес и мениджмънт", "Гейм дизайн", "Анимация", "Психология". Дестинацията запълни нишата, която се отвори след "Брекзит" и отпадането на студентските заеми във Великобритания, обясняват от фирмата.

В листата на топ три най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са Нидерландия на първо място, Германия на второ и Великобритания на трето място, като само ¼ от кандидатите фиксират избора си върху една държава. 

Другата изгряваща дестинация, по данни на „Интеграл“, е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като "Медии и комуникации", "Компютърни науки", "Бизнес и Икономика", "Туризъм".

След "Брекзит" се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщиха от „Интеграл“. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво. 

Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната, съобщи Николай Христанов, консултант за висше образование в „Интеграл“. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет. „Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард е, че това е една много взискателна задача! Само за сведение - за 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000“, допълва Христанов. Кандидатстването и приемът се осъществяват на база документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна изискването кандидатите да предоставят документ за успешно положен SAT, в следствие на пандемията. Идеалният кандидат за Харвард трябва да има отличен академичен профил, активно участие в качествени училищни и извънкласни проекти, мотивация, отдаденост, целеустременост. 

Около 50 на сто от регистрираните участници в онлайн изложението, организирано от „Интеграл“ в средата на септември, посочват интерес само към една специалност. Предпочитанията като направления обаче показват едни и същи тенденции, независимо дали интересуващите се са в 10., 11. или 12. клас. Най-висок е интересът към специалност "Бизнес, икономика и финанси", следвана от "Компютърни науки и информационни технологии" на второ място и "Изкуство и дизайн" на трето място. В топ 10 са още: "Медии и комуникации", "Хуманитарни науки", "Политика и международни отношения", "Инженерни и природни науки", "Математика", "Право", "Туризъм". Съществува интерес и към специалности като "Mедицина", "Eзик и литература". Повяват се и нови предпочитания, които са отсъствали досега, като "Физиотерапия", "Музика и вокално пеене", "Обработка и технология на храните". 

По традиция най-много ученици кандидатстват от Френската гимназия в София, Втора и Първа английска гимназия, СМГ, НПМГ, Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия в Пловдив, гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, гимназия „Гео Милев“ в Бургас, гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали.

На форума, който ще се проведе този уикенд (9-10 октомври) в сградата на Международното бизнес училище в София, ще участват 30 учебни заведения от цял свят, в т.ч. 4 от САЩ, 6 от Нидерландия, 8 от Великобритания, 6 от Швейцария, както и от Белгия, Австрия, Германия, Кипър, Испания, България. За първи път у нас ще се представят със свои щандове четири престижни американски университета: University of Connecticut, Pace University, Arizona State University и Simmons College. Някои от тях предлагат до 50 % отстъпка от таксите за обучение. 

Сред институциите, които гостуват за първи път, е и швейцарският Ecole hôtelière de Lausanne (EHL), който заема челна позиция сред университетите по управление на хотелиерството (QS World University Rankings 2019, 2020 и 2021 г.), а неговият гастрономически ресторант Le Berceau des Sens е единственото учебно заведение в света, което притежава звезда Мишлен. Престижът на швейцарското образование в сферата на хотелиерство и туризъм се допълва и от участието на 4 училища от групата на Swiss Education Group, които също са класирани в топ 10 на класацията QS.

Свои щандове ще имат и средни и пансионни училища от Европа. За първи път ще участва  David Game College - самостоятелен и независим частен колеж за средно образование в сърцето на Лондон. Колежът се гордее с отличните постижения на учениците си и с партниращите си над 98 университета. Над 70% от завършилите са приети в топ университети от Ръсел групата. Колежът предлага стипендия в размер от 30% от таксата за обучение по природни науки (химия, физика или биология) и музикална стипендия в размер от 20% от таксата за обучение. 

Други участници в областта на средното образование, които отново идват в България, са Kings Education (UK), Aiglon College (Швейцария), Sidcot School (UK), d`Overbroecks (UK), Oxford Sixth Form College (UK), Oxford International College (UK), ACS Cobham International School (UK).

По време на изложенията в София и страната, освен възможностите за директни срещи с университетите и средните училища, които ще участват, е предвидена съпътстваща програма от семинари за определени дестинации и по теми, актуални за кандидат студентите и техните родители.

Предварителната регистрация за участие в изложенията в София, Пловдив, Варна и Бургас се извършва на https://www.world-education.eu/. За спокойствието на посетителите са предприети всички необходими противоепидемични мерки.