Националната здравноосигурителна каса ще може да връща в бюджета си парите за всяко купено лекарство, което доказано не действа, или да го изключва от позитивния списък.

Качествата и ефективността на медикаментите ще бъдат проверявани по специални критерии и ще се защитават от медицински доказателства, които ще са част от нов механизъм за оценка на здравните технологии при прилагането на лекарствени продукти. Оценката ще е задължителна за всички продукти, за които касата не е договорила отстъпки. Те на свой ред ще са задължителни за новите медикаменти в позитивната листа, увеличаващи разходите на касата.

Това са само част от подготвяните нови поправки в Закона за здравното осигуряване, с които ресорното ведомство се надява да спести ресурс от бюджета на НЗОК и да подобри финансирането на сектора. Предложенията вече са публикувани в сайта на здравното министерство и през следващите две седмици ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Друга основна промяна е пакетът от медицински услуги, заплащани с публични средства, да се раздели на основен и допълнителен. По този начин ще се даде възможност за по-адекватно развитие на доброволното здравно осигуряване. Идеята е базовият пакет напълно да обезпечава грижите за детското и майчиното здраве и да предлага безлимитно лечение на най-масовите заболявания като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни. В допълнителния пакет пък ще бъдат включени услуги, за които свободно ще се конкурират частните фондове на пазара. 

Списъкът със заболяванията, за чието домашно лечение здравната каса заплаща, вече ще се утвърждава от Надзорния й съвет, а не от министъра, както досега. Надзорният съвет пък ще се увеличи с двама души, но те няма да са представители на пациентите, а на държавата. Това е една от промените, която според д-р Петър Москов ще осигури по-голяма гъвкавост и възможност касата да се съобразява с бюджета си.

Друга от мерките предвижда да се засили участието на лекари и зъболекари при контрола по изпълнението на договорите между касата и болниците, както и по отношение на договарянето на санкциите при неизпълнението на тези договори. Болниците, медицинските центрове, лабораториите и лекарите, срещу които НЗОК получава чести оплаквания от пациентите, ще губят договора си с институцията, а

Не на последно място е предвидено вноските за здраве, плащани от държавата за контингента от държавни служители, пенсионери, ученици, студенти, военни, социално слаби и пр. да започне плавно да се увеличава с по 5% годишно от 2016 г. докато стигне пълния размер на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се (в момента 420 лв.). Сега държавата превежда дължимите 8% върху половината от тази сума. Очакванията на здравното министерство са по този начин да се елеминира ежегодният дефицит в бюджета на здравната каса.