ЕК изготвя пътна карта, която да представи практическите стъпки към решаването на проблемите между България и Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференцията след срещата на Европейския съвет в Словения.

"ЕК усилено работи, за да открие големите проблеми в двустранните теми на България и РСМ и да подготви пътна карта, за да има практически стъпки към решаване на проблемите", обяви тя.

Огромното мнозинство от държавите членки на ЕС подрепят присъединяването на РСМ и Албания, увери председателката.

Тази част от изявлението ѝ бе отговор на въпрос на журналист, който посочи, че в декларацията след срещата на Европейския съвет няма поставен краен срок или поне график с конкретни фази по присъединяването на държави от Западните Балкани.

На пресконференцията говори и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който изложи прегради пред разширяването на съюза, отвъд споровете между България и РСМ или Сърбия и Косово - шестте страни от Западните Балкани тепърва трябва да извършат реформи в областта на върховенството на закона, свободата на медиите, икономиката и други.

Повечето въпроси на журналистите бяха посветени на тема, която бе обсъдена на неформална вечеря на 5 октомври, без след това да бъде коментирана от лидерите на държавите членки - газовата криза.

Фон дер Лайен повтори изявлението си от сутринта - скокът на цените не се наблюдава при възобновяемите източници, което е ясен знак, че ЕС трябва да инвестира още повече в зеления преход. По този начин съюзът също щял да увеличи независимостта си, тъй като 90 процента от газа е внасян.

Шарл Мишел потвърди, че на следващата среща на Европейския съвет (21-22 октомври) ЕК вече ще е представила стратегия за борба с газовата криза, като намекна, че тя ще е "европейска", тоест - наднационална.

На директен въпрос до колко скокът на цената се дължи на действията на "Газпром", председателят на ЕС категорично отказа еднолично да обвини Русия и даде за пример други причини - продължителната зима, ръста на търсенето в Китай, отказа на Норвегия да увеличи доставките и други.

И двамата европейски лидери обявиха, че тепърва ще се търси източникът на тази криза и на няколко пъти призоваха да се гледа "цялата картина".

Дума тема, която бе обсъдена на пресконференцията, бе дали намерението на ЕС да изгражда обща отбрана, няма да навреди на отношенията със САЩ.

"Стратегическата автономност" е важен термин и може да доведе до неразбирателство", сподели Мишел и посочи, че именно желанието да се избегнат погрешни впечатления сред страните членки е била причината това да се заложи като тема в неформалната вечеря на 5 октомври.

Мишел и Фон дер Лайен подчертаха, че ЕС няма за цел да се конкурира с НАТО и че каквато и реформа да бъде предприета, това няма да доведе до създаването на "военен съюз" между страните членки.